Trender 2023

Nytt år och nya trender, och jag tycker alltid att det är spännande att se om man förutspår rätt när det gäller årets trender inom mat och dryck. Jag skulle tippa på att under 2023 så kommer vi att köra vidare på samma spår när det gäller en mer hållbar livsstil. Vi kommer säkerligen se restauranger som serverar mindre portioner kött, men dock av bättre kvalitet. Svenskt eller skandinaviskt och allra helst från lokala gårdar. Vad vi som konsumenter behöver göra är att beställa och köpa bättre produkter. Satsa på att äta mer grönt och rotfrukter och när (och om) du köper kött så köp något som du faktiskt vill äta.

Fine Dining

Många tror att detta är en nedåtgående trend, det tror inte jag. Vi är många som uppskattar Fine Dining upplevelser och så kommer det alltid att vara. Jag tror dock att sättet den här typen av restauranger arbetar på kommer att förändras ganska mycket de närmsta åren. Det kommer att serveras ännu mer närodlat och smakerna kommer att vara mer lokala.

Fisk

Fisk är något som kommer att efterfrågas mer av allt fler. De finns fantastiskt mycket att välja på även om många håller sig till lax och torsk. Jag tror att 2023 är året vi själva kommer att fiska i större utsträckning. Skälet till det är både en prisfråga, men även att det är en trevlig hobby som det är lätt umgås runt.

Närproducerat kött.

Vegetariskt

Allt fler blir vegetarianer eller flexitarianer. Att tillaga gamla klassiker men på ett vegetariskt vis. Vi kommer att se fler och fler restauranger med ett ännu större och mer spännande utbud av vegetariska rätter. Personligen tror jag inte att många kommer att äta larver och dylikt än på ett tag, det skulle vara om det blir billigare att äta då kanske…

Billigare…

Allt är dyrare och vi vill så klart äta billigare. 2023 blir året då svenskarna äntligen börjar ta till vara på vad som finns i svensk skog och mark precis som vi gjorde förr. Jag tror att många även kommer att laga mer storkok eftersom det både är mer effektivt och ofta blir mycket billigare. Grytor är antagligen något vi kommer att äta mycket mer av. Det är ju till på köpet både trevligt att ha en puttrande gryta på spisen och gott.

Odlingar

Många städer har plockat bort fler och fler kolonilotter, men nu skulle jag gissa på att under 2023 kommer flera kommuner se om det går att införa kolonilotter. Även många bostadsföreningar kommer att dela upp sina ytor mellan de boende så att de kan odla eller ha egna altaner. Detta finns ju idag, men det är inte så vanligt. Dock är det ju så att efterfrågan styr hur det blir. Även att odla inomhus hemma kommer att slå riktigt stort, både hydroponiska odlingar som vi kommer att se ännu mer av men även att vi odlar grönt inomhus under den kallare delen av året.

Svamp

Svamparna kommer att göra succé under hösten 2023 eftersom Sverige är fullt av svamp. Årets julklapp blir en svampbok:) inför säsongen 2024.

Prylar och köksinredning

Vi kommer att vilja ha mycket mindre nya köksprylar men de vi inhandlar kommer ofta vara begagnade. Jag tror även att vi kommer att låna mycket mer köksmaskiner av varandra istället för att köpa egna. Kvalitet kommer även att gå före kvantitet! Köksinredning kommer fortfarande att vara viktigt men färre kommer att kasta ut fullt fungerande kök. Vi kommer istället att ändra färger på befintliga kök och ändra på små detaljer. Jag skulle tippa på att vi kommer att få se många fler klassiska kök. 2023 är även året då vi kommer att grilla mer än någonsin!

Inspiration

Asien och Norrland inspirerar oss och då ofta i kombination. Norrländska råvaror med en asiatisk touch. Vi kommer fortfarande att ta inspiration av världens alla kök och fler och fler reser genom maten eftersom det är både hållbarare och mer ekonomiskt.

Malin…

Detta är min trendanalys inför 2023. Visst blir det spännande att se om jag har rätt.

Ha ett underbart 2023!!

Hej, tack för att du läste! /Malin