Upptäck Pommern!

Polen har en riktig rik landsbygd men även alla dessa mindre kända städer är spännande, jag besökte en massa riktigt intressanta ställen när jag bilade runt med min goda vän Linda. Vi höll oss runt Sopot, Gdynia och Gdansk men besökte flera riktigt spännande ställen. Så vill du checka in hos en före detta krigsjournalist som även brygger vin, besöka en by som tar dig tillbaks i tiden och har en passionerad ostmakerska på plats eller äta galet god Kashubisk mat på ett riktigt fint och charmigt ställe hos en före detta sjöman. Jag besökte även ett konstmuseum, lunchade hos en rockstjärna och bodde flott på ett slott. Pommern har en del att bjuda på och jag har bara skrapat på ytan, tipsa mig gärna om fler ställen jag borde besöka!!

Dym Na Wodzie
Rustiskt och mysigt på Dym Na Wodzie, precis som maten.

Rockstjärna och krögare i på Dym Na Wodzie i Slupsk

Krögaren Rafał Niewiarowski gick och tittade på den gamla vackra tegelbyggnaden i Słupsk under 10 årstid innan han fick möjlighet att köpa den. Rafał hann under tiden med att arbeta på restauranger på Irland och utveckla sin kokkonst. Tegelbyggnaden byggdes av Carl Westphal som ägde Słupsk tegelbruk för 160 år sedan. Westphal finansierade till och med en sommarvilla i Stolpmunde för Kaiser Otto von Bismarck… Idag är den gamla tegelvillan totalrenoverad med varsam hand och det märks att Rafał är intresserad av både byggnadsvård, musik och mat. Just maten är det som drar folk såklart, Rafałs intresse för det lokala köket, närproducerade råvaror och riktigt utsökta maträtter gör att detta är ett ställe jag vill komma tillbaks till. Hans passion både när det gäller hur han har tagit hand om gamla flaskor från källaren och skapat lampor till taket, till hur varje detalj av maten är helt rätt gör att detta lunchstoppet vi gjorde på vår resa varade i 3 timmar. För är man passionerad så blir det ofta bra, och detta kan jag verkligen rekommendera!!! Grymt god mat och atmosfär, helt klart värt ett besök!!! Namnet Dym Na Wodzie har musikanknytning från hiten från Deep Purple-rockbandet “Smoke on the water”. 

Polska klassiker

Address: Dym Na Wodzie, 76-200, Slupsk., st. Bałtycka 8, Tel 793 432 403 http://www.dymnawodzie.pl/

E-post: dymnawodzie.biuro@gmail.com

Det finns mer än 250 av Witkacys bilder i Slupsk

Pomorskie Central Museum i Slupsk

De konstintresserade besöker ofta Slupsk och deras Pomorskie Central Museum där de har en otrolig samling av Witkacys verk (Stanisław Ignacy Witkiewicz 1885–1939). Witkacy är en av de största polska konstnärerna och även om han inte kom från Slupsk så är det här man hittar mycket av hans målningar, brev och annat. Han var alltsom oftast utfattig och betalade då med sina målningar, en stor del av dessa hittar man här på museet. Men det finns öven en del andra konstnärer representerade här. Slupsk har flera intressanta museum och här hittar du mer info om dessa: https://muzeum.slupsk.pl/en/the-museum-of-the-middle-pomerania-in-slupsk/

Det finns även en del memorablia från andra världskriget.
Vodka, snaps och vin. Inte alla hotell som har egen produktion på plats som Kania Lodge.

Kania Lodge

I Kaszuby endast 45 minuters bilväg från Gdańsk så hittar man Kania Lodge som både är ett mysigt litet hotell och restaurang med en egen vingård och som dessutom även är Grappa och vodkaproducent. Allt drivs av Nya Zeeländaren John Borrell som under 25 års tid var krigsjournalist för amerikanska Time Magazine. Han har skrivit om Berlin murens fall, Gulfkriget och många andra krig i Mellanöstern, Latinamerika, Afrika och mycket annat. En dag när John Borell satt på ett hotellrum i Riyad så kände han att han hade suttit på flygplan och hotellrum tillräckligt i sitt liv, han berättade för sin fru att nu åker jag till New York och säger upp mig. Men hans fru som är konstnär tyckte dock att det var bra att han var borta eftersom hon då kunde jobba mer fritt och åka runt och ha utställningar i hela världen. Men idag är Kania Lodge deras hem och deras alldeles egna paradis som de delar med gäster från världens alla hörn. Alla vinentusiaster har kommit till rätt ställe eftersom John är den största och första online vinimportören i Polen med sitt Wine Express Ltd. Han startade företaget i slutet av kommunist tiden eftersom det inte fanns några bra viner i landet då. Vinproducenten Kania Lodge producerar endast 500 flaskor vin om året och dessa serveras endast på plats, deras vodka går att beställa online men den går även att avnjuta på Ritz i Paris och Savoy i London.

När John Borell köpte marken så fanns det ingenting på platsen, förutom en fantastisk utsikt.

Adrian Brody

Stannar du här så be John att berätta om någon av alla sina historier. En av alla han berättade för mig var den om när Adrian Brody stannade på Kania Lodge. Brody’s mamma är en vän till John och de ville komma på besök, dock var det fullt på hotellet så Oscarsvinnaren Adrian Brody fick sova på en tältsäng inne på kontoret. Mer info om Kania Lodge hittar du här: https://kanialodge.com.pl/

John Borrell
Rummen har alla utsikt(tror jag)
Restauracja Nordowi Mol

Nordowi Mól

Nordowi Mól ligger 45 minuter från Gdansk och är en riktigt trevlig restaurang med ett hotell. Detta är ett av de ställena som man blir så himla glad av att man besökte. Maten var helt fantastisk! Riktigt god traditionell Kashubisk och polsk mat tillagad med kärlek och bra råvaror. De har även en deli där man kan köpa med sig korvar, skinka, sylt och mycket annat de har producerat på plats. Restaurangen är stor och man kan sitta både ute och inne, trots detta så kan det vara bra att boka ett bord om du ska åka hit en helg. Vill man ha till exempel ett bröllop eller konferans här så har de en stor festvåning som man kan hyra.

Adress: Nordowi Mól, Celbowo 27A, 84-100 Puck, Polen Telefon: +48 58 673 20 02 https://www.facebook.com/nordowimol/menu/ http://nordowidwor.pl/

Kashubisk mat
Dela på maten så kan ni prova på flera olika rätter på Nordowi Môl

Dolina Charlotty

Dolina Charlotty är ett familjehotell med SPA som ligger ungefär 2 timmars bilväg från Gdansk. Det är ett barnvänligt hotell som även har ett zoo, pool, kajaker, vattensafari och mycket annat. Jag tog mig en thailändsk massage här och det var riktigt skönt efter en dag där vi åkt bil och besökt museum i trakten. Hotellet ligger vackert till med vackra områden att promenera i.

Adress: Strzelinko 14, 76-200 Słupsk, Polen, Telefon: +48 59 847 43 41 https://www.dolinacharlotty.pl/

Dolina Charlotty
Mysig kväll med lite enklare mat i restaurangen på Dolina Charlotty.
Hotel Wieniawa Spa & Wellness

Hotell Wieniawa

Vår sista natt under resan tog vi in på Hotel Wieniawa Spa & Wellness. Det gamla palatset är från 1800-talet och i det hittar man även deras restaurang. Vi bodde i den nyare byggnaden där även poolen och Wieniawa Spa låg. Rummen var ganska stora och det var riktigt skönt att bara ta på sig morgonrocken och gå ner till deras SPA innan middagen för att få en skön massage. Här serverades riktigt god mat och även fina efterrätter. Trevlig service och mysigt. Hotellet har både tennis och minigolf och det ligger nära Gdansk. Om man bor på hotellet så har man rabatt på Sierra Golf Club och Sopot Aqua Park.

Adress: Hotel Wieniawa, Lipowa 24, 84-100 Rekowo Górne, Polen Tel: +48 58 673 92 80 https://hotelwieniawa.com/

I den nyare byggnaden så finns det även en stor pool. Hotel Wieniawa Spa & Wellness

Vill du ha fler resetips så titta in på bloggen: https://fabfoodieswede.com/

Både en internationell och polsk meny på Hotel Wieniawa
Michał Paszota äger Podole Wielkie med sin fru.

Podole Wielkie

Vi bokade in oss för ett besök hos Podole Wielkie i den lilla byn Podole Wielkie. Här tillverkas deras prisbelönta vodka på lokala råvaror. Ägaren Michał Paszota växte upp på destilleriet som förr drevs av hans föräldrar Irena och Andrzej Paszota. Idag satsar man på att producera vodka på ett hållbart vis och allt är lokalt odlat. De har flera olika spännande sorters vodka både på vete, råg och potatis. Många av dem är även prisbelönta, och det kanske inte är så konstigt eftersom vodka är Polens nationaldryck. Jag provade även deras 2021 Okowita gjord på Stannos råg, korn, och vete. Flaskan är pryd med ett porträtt av deras revisor Agnieszka Wejer. Flera av deras årgångsdrycker pryds av olika personer som arbetar med Podole Wilekie. Min sammanfattning av ett trevligt besök är att jag är imponerad av deras passion och vilja att involvera folk i grannskapet. När jag var där så var det en bonde som hämtade restprodukter till sina djur. Vill du besöka Podole Wielkie så kontakta dem här: https://podolewielkie.com/kontakt/

Polsk vodka och Okowita
Från fält, till Podole Wielkie och tillbaks till bonden.

Du hittar fler resetips och recept på bloggen: https://fabfoodieswede.com/

Mer inspo hittar du här: https://pomorskie-prestige.eu/en/

Hej, tack för att du läste! /Malin