Rosensirap och Rosensockerlag

Rosensockerlag och rosensirap är gott att använda på pannkakor, i drinkar, till bakning, desserter och mycket annat, endast fantasin sätter gränser. Se till att du plockar rosens kronblad från ett icke-förorenat område, och plocka aldrig fler av rosens kronblad än du behöver! Jag använder mig helst av någon ros som är viltplockat som vresros kronblad eller kronblad av vildrosor, och ibland plockar jag kronblad hemma i trädgården av min vanliga gamla rosenbuske till min rosensockerlag eller rosensirap. Smaken och färgen blir ju olika beroende på vilken slags kronblad av ros du plockar till rossockerlagen eller rossirapen. Men vilken sockerlag du än gör på rosens kronblad så brukar det bli riktigt bra och vackert! När jag använder mig av rosensirap eller rosensockerlag så dekorerar jag ofta med färska eller torkade av rosens kronblad eller andra blommor för att det är så vackert.

Ingredienser:

2-2,5 dl färska vildroskronblad eller andra rosenkronblad
3 dl vatten
3 dl socker
(Jag tillsätter också 2-3 krm citronsyra, men detta är valfritt men bra att tillsätta om du vill förvara den längre i kylskåpet)

Instruktioner;


•Inspektera kronbladen så att du får bort alla små insekter, skaka av dem när du är ute eller lägg på en vit handduk och plocka bort alla små kryp.
•Gör en klassisk sockerlag genom att koka lika delar socker och vatten tills blandningen tjocknat något.
•Om du vill ha en tjockare sirap till pannkakor och desserter så låt den puttra lite längre så att sockerlagen blir till en sirap. Cirka 15 minuter.
•Blanda i citronsyran.
• Tillsätt kronbladen och rör om.
•Jag lämnar allt i grytan med lock till nästa dag. När den svalnat ställer jag in grytan i kylen.
•Dag 2, sila av kronbladen och häll rosensirapen eller rosensockerlagen i en steriliserad flaska.
• Förvaras i kylskåp.

Fler recept hittar du här: https://fabfoodieswede.com/ Gillar du mina recept så berätta gärna!! /Malin

Hej, tack för att du läste! /Malin