Expat i Singapore

Många frågar hur det är att vara svensk expat i Singapore så jag tänkte berätta hur jag har det här. Mina barn går i skolan, dottern går i åttonde klass på SAIS (Stamford American International School) och sonen pluggar på Curtin University i Singapore. Jag arbetar som frilans skribent och skriver om mat, dryck och resor. Jag arbetar även som lärare i Svenska skolan i Singapore https://fabfoodieswede.com/2022/08/29/svenska-skolan-i-singapore/ . Vi har ett helt vanligt liv här, där vi arbetar och umgås med vänner. Vi hade en hel del vänner här redan när vi flyttade hit för 1,5 år sedan vilket gjorde det hela väldigt enkelt för oss. Många går med i någon klubb eller engagerar sig i barnens skola när de flyttar hit, vilket är ett bra sätt att få nya vänner på i Singapore. Det är väldigt lätt att lära känna folk när man bor ett annat land som expat, mycket enklare än hemma i Sverige. Det man ska ta med i beräkningen i Singapore är att det är dyrt att leva här om man vill äta samma mat som hemma i Sverige. Vill du däremot äta asiatisk mat så är det både billigt och gott. En måltid på ett hawker center kostar ungefär 4 dollar (32 kronor) och det finns ett fantastiskt utbud av maträtter att välja på! Det finns även en del svensk mat och dryck i Singapore: https://fabfoodieswede.com/2022/10/04/svensk-mat-i-singapore/

Boende och bil i Singapore

Boende i Singapore är dyrt som in i, det är fakta. De flesta studenter betalar runt 1200 dollar för ett rum i en lägenhet här, och en hel lägenhet eller hus kostar mycket mer. Man kan ju tycka att standarden borde vara högre än i Sverige med tanke på hur dyrt det är men så är inte fallet. För mig som lagar mat och bakar väldigt mycket är det största problemet att köket är så litet. Ska du leta boende här glöm inte att kolla om det finns en ugn i boendet! Vi har snart bott i vårt hus i två år och ska då flytta någon annanstans i Singapore. Har ni barn så välj ett område som ligger nära skolan, eller rätt håll av Singapore. Om ni inte har bott i Asien innan så använd er av en agent när ni letar boende, annars kan ni göra det själva. Titta på https://www.propertyguru.com.sg/property-for-rent för att få en uppfattning om priserna. Många expats har inte bil eftersom det går att ta sig runt med buss och MRT enkelt, och att ha bil i Singapore kostar massor. Taxi är billigare än i Sverige, och ett bra komplement till att åka kommunalt här.

Vill du veta mer så bara fråga! Ha en fin dag!!

/Malin

Bra skor är viktigt i Singapore, underlaget är hårt.

En reaktion till “Expat i Singapore

  1. It sounds like you love your life in Singapore, Malin. Expat life can be refreshing, exciting and enriching – few places capture this formula better than the jungle-framed city-state of Singapore. In a thronging nation of skyscrapers where temperatures rarely dip below 77°F, it’s easy to find your place in the crowd, whether you’re a single expat or relocating to Singapore as a family. From what I’ve heard Singapore’s multiculturalism makes it easy for expats to adjust. Thanks for sharing, and have a good day 🙂 Aiva xx

Hej, tack för att du läste! /Malin