RABARBERSOCKERLAG

Sommar i en flaska… Gör din egen rabarbersockerlag med endast några få ingredienser, socker, vatten, rabarber och eventuellt vaniljsocker! Jag har oftast vaniljsocker i men det går att hoppa över det om du vill använda dig av det eller inte har det hemma. Den är perfekt till goda drinkar som Rhubarbino eller andra somriga drinkar med sin härligt mörkrosa rödaktiga rabarbersmakande färg och doft. Du kan även spä ut den med vatten eller så använder du rabarbersockerlagen för att få till en god rabarbersaft, eller så tillsätter du sockerlagen i en flaska med kolsyrat vatten för att få en hemmagjord rabarberläsk. Som bonus när du kokar en rabarbersockerlag så får du en rabarberkompott på köpet kan man säga. Se till att du låter sockerlagen svalna innan du använder den. Förvara rabarbersockerlagen i kylen eller någonstans svalt så håller den längre. Ett annat användningsområde är att ringla rabarbersockerlagen över en dessert eller pannkakor, användningsområdena är många så fyll en flaska och prova dig fram! Tänk på att använda dig av en tjockbottnad gryta när du kokar upp sockerlagen! Lycka till och hoppas det smakar!

ingredienser

  • 275 gram rabarber
  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl brunt rörsocker (eller vitt, eller vanlig;)
  • 1/2 tsk vaniljsocker

så här gör du:

  1. Ansa och hacka rabarbern i små bitar och lägg i en gryta.
  2. Häll på vatten, rörsocker och vaniljsocker.
  3. Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda i 5 minuter. Rör om då och då.
  4. Låt svalna.
  5. Sila av saften ner i en steriliserad glasflaska.
  6. Rabarberkompotten som blir över när du silat av sockerlagen kan du äta med mjölk, ovanpå yoghurt, ha ovanpå glass eller till något annat gott.

Recept och bild Malin Nordblom

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Instagram fabfoodieswede

Fler recept hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

En reaktion till “RABARBERSOCKERLAG

Hej, tack för att du läste! /Malin