Alice, en bar på Grand Hotel Saltsjöbaden

Namnet kommer från bankdirektören K A Wallenberg’s fru Alice som inspirerade honom mycket när de byggde Grand Hotel Saltsjöbaden. Alice följde ofta med på resor och sammankomster och det var på den tiden ganska unikt. Nu heter baren på Grand Hotel Alice. Här sitter man och tittar ut över vattnet medan man sippar på en drink och kanske äter något gott.

Melker Andersson

Melker Andersson står bakom barmenyn, och den är klassisk med en liten twist. Man kan till exempel äta små vegetarsika bollar, Fish & chips på frasig kolja med Salsa Verde eller Kalix löjrom. Baren har en massa goda cocktails att välja på. På helgerna serveras det Afternoon Tea, den har jag dock inte testat men det låter ju trevligt!

San Remo Rullan

San Remo Rullan

Klassikern San Remo Rullan som serveras på Alice skapades av Anders Häggbom och fick guld under San Remos drink olympiad. Anders arbetade även på Savoy i både London och Paris efter att ha arbetat på Grand Hotel Saltsjöbaden.

Alkoholfri blåbärscocktail, den var riktigt god

Cocktails

Min personliga favorit cocktail här var Grand Passion som innehåller vaniljvodka, Cremé de Muré och passionfrukt. Men de hade många olika goda cocktails att välja på, men man kan ju såklart beställa någon personlig favorit om man vill det. Husets champagne är Bollinger, och föruto det så kan man ju såklart beställa vin på glas eller flaska.

Nybakade Madeleinekakor så himla gott

Afternoon Tea 

På lördagarna serverar de Afternoon Tea mellan 14-16, den har jag dock inte testat men det låter trevligt! Jag är barnsligt förtjust i snittar och små goda bakverk så ska försöka ta mig hit och äta det någon dag.

Med Stefan på Alice bar på Grand Hotel Saltsjöbaden

Fakta om Grand Hotel Saltsjöbaden

Bankdirektören K A Wallenberg fick sin briljanta idé under ett besök i Monaco, Sverige skulle få en egen riviera och han skulle skapa den. Detta var i slutet av 1800-talet och platsen han valde var vid den glittrande fjärden. Här skulle det byggas en badort där man skulle kunna ta stärkande bad i de salta vågorna. Namnet gav sig självt – Saltsjöbaden. Han valde på Tyresö, Djursholm och Saltsjöbaden, men det var fler soltimmar i Saltsjöbaden så därav valde Wallenberg just denna platsen. Grand Hotel Saltsjöbaden ägs idag av fastighetsbolaget Lustgården AB. Grand Hotel Saltsjöbaden erbjuder 137 hotellrum, restaurang, 10 konferensrum, festvåning, pool och spa. Vid hotellet finns Kungliga Svenska Segelsällskapets Hamn.

Katarina Romell tillträdde som vd under vårvintern 2019. 

Text och bild Malin Nordblom

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Instagram fabfoodieswede

En reaktion till “Alice, en bar på Grand Hotel Saltsjöbaden

Hej, tack för att du läste! /Malin