Äppelsylt på klassiskt vis

Koka hemmagjord äppelsylt på klassiskt vis. Äppelsylt kan kokas på olika vis, och du kan även tillsätta andra smaker i den klassiska äppelsylten som vanilj eller kanel. Jag kokar antingen äppelsylt på klassiskt vis, eller så kokar jag den med hjälpa av syltsocker om jag ska göra lite mindre. Här nedan kommer ett klassiskt recept på hemmagjord äppelsylt. Du kan även välja att använda äppelsylten som marmelad, eller så mosar du äpplena ännu mer och det blir en hemmalagad äppelmos istället. (Äppelmos förvaras på samma sätt som sylten.)

Använd dig av steriliserade burkar!

En viktig sak är att du använder dig av riktigt rena burkar till att hälla upp äppelsylten på. Jag tar mina diskade burkar och kokar upp vatten i en stor gryta och lägger ner dem när det kokar precis innan jag ska fylla på sylten. Då är de steriliserade och klara! Använd en steriliserad tång att ta upp dem ur vattnet med!

Ingredienser

Ger ca 3 stora glasburkar med äppelsylt

  • 1 kg äpple som är kärnade och skalade och uppskurna i mindre bitar.
  • 5 dl strösocker, du kan ta lite mindre om du vill
  • 1,5 dl vatten

Så här lagar du äppelsylt

  1. Lägg i alla äppelbitarna i en stor gryta med vatten och socker. Koka upp och rör runt i cirka 15-20 minuter till du har en äppelsylt.
  2. Vill du ha en mos så kan du mosa det med en potatisstöt eller visp, alternativt i en matberedare.
  3. Häll upp på de steriliserade burkarna.

Äppelsylten / äpplemosen håller cirka 2-3 veckor i kylskåp. Du kan frysa in den om du har kokat upp mycket, eller så tillsätter du askorbinsyra så håller den mycket längre.

Recept och bild Malin Nordblom Fler recept hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

Instagram @fabfoodieswede Följ mig gärna!

fabfoodieswede@hotmail.com

2 reaktioner till “Äppelsylt på klassiskt vis

Hej, tack för att du läste! /Malin