Kroatiska vin

Jag har hunnit med en massa spännande event och annat de här sista sensommardagarna, jag riktigt känner att jag vill krama ur det sista av sommaren! Jag hängde med det Kroatiska Turistrådet ut på en tur i Stockholms skärgård där vi fick prova på fyra olika kroatiska viner. Kroatien är ju ett gammalt vinland även om man ofta inte tänker på det. Och sist jag var i Kroatien så var jag ett barn, så då tänkte man inte på vin… Kroatien har 200 olika sorters druvor, och det mesta av vinet dricks i Kroatien.

Stari Grad

Man hittar även Stari Grad som är världens äldsta vingård där man kontinuerligt odlat druvor ända sedan 400 BC! Åker jag till Kroatien vill jag definitivt besöka Stari Grad!

Vin från Testament Winery

Jag fick prova på två olika viner från Testament Winery som är Kroatiens första svenska vingård! De använder sig av lokala druvor som babić, pošip, plavac mali, debit, maraština, lasina och tribidrag (ursprungliga zinfandel)och arbetar med vinmakaren Juraj Sladić.

Testament Babic 2017

Testament Babic 2017

Det här vinet var mjukt i munnen och hade en härlig doft av rosmarin och bär. Smak av rosmarin, smultron, nyplockade hallon och körsbär. Ett gott vin till grillat, nötkött och lamm.

Pris 159 kronor, beställningsvara

The Dalmatian Dog, älskar etiketten!

The Dalmatian Dog

Ett perfekt bra att ha hemma vin, lättdrucket men ändå med karaktär. The Dalmatian Dog är ett torrt vin med fruktsmak, körsbär, svarta vinbär och timjan. Doftar av bär och kryddor. Passar bra till lamm och nötkött.

Pris 120 kronor

Graševina från Kutjevo.

Graševina 2020

Ett vin för 79 kronor som smakar riktigt bra! Och där har man förklaringen till att de sålt mer än 150.000 flaskor av Graševina 2020! Det rann lätt ner, och är ett bra husvin. Ett friskt och blommigt vin med smak av även citrus. Passar till fisk och skaldjur.

Nr 6405

Graševina kommer i december

Den andra flaskan lansers i december och var snäppet bättre. Ska kosta 119 kronor och kanseras med en annan etikett.

Det var verkligen roligt att prova på kroatiska viner och få höra lite mer om Kroatien. Det väckte verkligen min reslust! Tack för en fin kväll!

Hej, tack för att du läste! /Malin