Bella Porcile

Efter ungdomsåren i Kalmar där Bella Porcile arbetade på sin pappa Ernestos många olika restauranger i hemstaden Kalmar så flyttade hon till London. Där arbetade hon med catering och  även på en event och reklambyrå. Bella Porcile har varit restaurangchef på Grinda, arbetat i Åre under många säsonger och har drivit baren på Torpedverkstan under två års tid. Numera arbetar Bella Porcile som frilans och designar även smycken på fritiden.

Var utbildade du dig till bartender? 

-Jag har gått en eventutbildning, och även läst dryckeskunskap på Högskolan. 

Berätta om ditt karriärval, vilken väg ledde dig till att bli bartender?

-Jag tycker det är otroligt roligt att skapa. Och då speciellt saker som människor blir glada av.

Vad tycker du mest om med att vara bartender? 

-När människor ber om något jag har skapat innan, eftersom jag alltid gör det lilla extra med mina drinkar. Så är det roligt när någon vill ha samma igen. Jag är ute efter att servera gästen en ”Wow” upplevelse.

Vad gör dig till en så duktig bartender? 

-Jag gör det gästen vill ha, och jag tycker om att experimentera. Mitt smakminne är bra och det är roligt att prata med de som vill.

Har du någon favorit råvara just nu? 

-Hibiskus och lavendel tycker jag väldigt mycket om. Jag arbetar mycket med färska örter och blommor. Och jag torkar dem gärna, och blandar olika sorters sockerlag.

Bästa tipset när man ska blanda drinkar?

-Man ska tänka på att inte använda plast! Och på sommaren handlar det alltid om att använda färska varor så mycket som möjligt. 

Vad för slags dryck arbetar du helst med?

-Det är roligt att arbeta med svenska märken.

Hur ska vi kunna attrahera fler att välja bartenderyrket?

-Idag är det mer av ett hantverksyrke, och har en högre status. Man måste inte jobba nätter, och mycket man blandar är alkoholfritt idag. Detta gör att fler vill komma in i branschen. 

Bästa tipset för de som är nya i branschen? 

-Häng mycket i barer, prata med bartenders. Läs på om de vanligaste drinkarna! Öva hemma. 

Ett av dina bästa dryckesminne?

-När jag var uppe hos en kompis i bergen i Mexico som gör Mescal. Vi satt och smuttade på den vid en brasa. Och hade en fantastisk utsikt! 

Har du någon ny dröm i yrkeslivet? 

-Att bli mer egen, och att få utveckla mig själv. Jag arbetar som frilans nu, och då gärna med event och vill göra gästspel som bartender på olika ställen. 

Av Malin Nordblom

Hej, tack för att du läste! /Malin