Vingården Lavia

Spanien är en av de största vinproducenterna i världen och när jag var i Murcia så gjorde jag ett besök på den ekologiska vingården Lavia. Vingården ligger i Venta del Pino, Bullas som förr i tiden producerade mer enkla vin, men idag är det riktigt spännande drycker man hittar här. Lavia är en ganska liten vingård på ca 12 hektar, och den ingår i MGWines Group.

Vingårdsbesök är nästan ett måste när man är här!

Bodega Lavia

Bodega Lavia startades 2004 av ett gäng riktiga entusiaster som ville använda sig av ekologiska jordbruksmetoder på vingården, men i kombination av nyare teknik. Av respekt för miljön och naturens mångfald så används här inga skadliga bekämpningsmedel eller kemikalier. Man odlar med stolthet och känsla, och man känner smaken av naturen runtom i deras olika viner. Vinrankorna här är upp till 40 år gamla och ger upphov till riktigt spännande drycker.Druvorna handplockas innan de pressas, får jäsa och lagras i ståltankar och på ekfat.

Olika viner från Lavia.

Monastrell

Så fast det är torrt och ligger 800 meter meter över havet så trivs Monastrell druvorna här, och har acklimatiserat sig väl. Det är kanske så här den nya tidens odlingar kommer att vara med tanke på att det blir varmare och varmare..Odlingarna består till 90 procent av Monastrell, och de resterande 10 odlas det Syrah på. Så grunden till Lavias olika vin är Monastrell. Och det är exklusiva och smakrika viner som de har i sin portfölj. Under vinprovningen fick jag prova på flera olika sorter och blev speciellt förtjust i deras Plus+ 2016. Ett vackert ganska torrt rubinrött vin med smak av körsbär, ek, vanilj och peppar. Galet gott med ost till! Deras Finca Paso Malo 2014 var fint, men jag skulle nog ge det något år till. Helt krasst alla jag testade var bra, så om du hittar något från Lavia så är det värt att köpa om du frågar mig..

Världens gladaste som samlade ihop druvorna på fälten. Jag smakade bara..

Besöka Lavia

Det är enkelt att boka in ett besök på deras hemsida, och personligen tyckte jag att detta var en riktigt fin och intressant vingård att besöka eftersom den är mindre och ekologisk. Vinerna finns inte på Systembolaget, men man kan ju beställa hem på nätet eller handla med sig om man är i Spanien.

https://www.mgwinesgroup.com/en/wine-tourism/

Till vinprovningen efter själva visningen så fick vi även prova på lokala ostar, olivolja och skinka.
Inte helt fel att dricka vin mitt i odlingarna..
Skördesäsong på vingården
About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag här.

5 Comments

 • Spanskt ris - 4 oktober, 2021 at 11:45 Reply

  […] Vingården Lavia […]

 • Christian 12 oktober, 2021 at 16:42 Reply

  Ser verkligen härligt ut!

  • Fab Foodie Swede 12 oktober, 2021 at 20:15 Reply

   Denna vingården var imponerande på många sätt!

  • Fab Foodie Swede 29 oktober, 2021 at 18:47 Reply

   Jag var verkligen imponerad av den här vingården!
   Malin

 • Spansk mat och råvaror - 15 november, 2021 at 11:39 Reply

  […] Vingården Lavia […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: