Jimmi Eriksson

Jimmi Eriksson är lagkapten för det svenska Kocklandslaget som tog guld i November i Luxemburg och tävlar igen 2020. Han blev Årets Kock 2016, Nordisk Mästare 2017, Årets Unga Kock 2013 och har även tagit både silver och guld som Årets Unga Kock. Jag ställde några snabba frågor till Jimmi Eriksson :

Var utbildade du dig till kock? 

-Upplandsbro, men hela yrkeslivet är som en skola. Att hamna på rätt plats med folk som tar hand om en, att hitta bra mentorer. 

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till kock och när kom du på det? 

-Det var inte ett självklart val men jag älskar det mer och mer, från att ha varit en fritidssyssla till en större passion. Jag blev otroligt inspirerad när jag gick sista terminen i gymnasiet. Jag hade praktik på F12 och det var så inspirerande. 

Vad är det som gör att du vill tävla?

-Många aspekter, jag är en tävlingsmänniska, jag gillar att utvecklas och utmana mig själv. Det är sjukt kul att göra något man verkligen älskar.  Egentligen tycker jag att det är roligast att tävla själv eftersom man får bestämma mer, men det är två helt olika världar. Och det är roligt att få ta del av båda.

Har du någon favorit råvara? 

-Grönsaker, jordärtskocka… Det går i säsong, man får längta efter dom.

Dina 3 största yrkes toppar?

-Att jag flyttade utomlands tidigt  i min karriär, men även när jag vann Årets kock eftersom min karriär förändrades efter det.  När jag var på Lilla Ego så lyfte de fram mig otroligt mycket. 

Du och Kocklandslaget är med och utvecklar Vikingline’s kök, vad är det roligaste med det?

-Att kunna påverka och inspirera, det är roligt och att få göra något helt annat än det jag är van vid. På Vikingline har man en relativt liten yta för så många kök, det är häftigt att allt funkar så bra. 

Lagar du mat på kvällen efter att ha tränat med Kocklandslaget? 

-Det blir lätt korvstroganoff, man måste äta vanlig husmanskost för att uppskatta allt annat. Skulle man bara äta fint hela tiden så hade man tröttnat på det.

Vad inspirerar dig? 

-Människor, och det kan vara från utanför köket också, form, natur, kultur. Jag vill vara öppen för allt, och testa olika saker. 

Vilken maträtt är bäst att förföra någon med?

-Man ska ha kärlek i maten man lagar, och laga vad man tycker om och behärskar. 

Ett av dina bästa matminnen?

-Färskpotatis med smör. 

Har du någon ny dröm i yrkeslivet? 

-Allt från att vinna OS, Bocuse d’Or, till en egen krog. Det hade varit roligt att få se nöjda människor krogatmosfären. 

Bästa snabbmaten i Stockholm?

-Går ofta till Teatern på Ringen eftersom det finns så många olika ställen att välja på där. 

Text och bild: Malin Nordblom

Intervjun publicerades först på Gourmet.

Jimmi Eriksson, en sv Sveriges bästa kockar.

Hej, tack för att du läste! /Malin