Med smaker från Burma

Personligen vet jag inte så mycket om det burmesiska köket och dess smaker. Jag har ätit på några restauranger i Kina som serverade mat från Burma. Så när Lady Goo Goo skrev till mig att hon skulle komma till Sverige och ha en pop up i Stockholm den 28 November så blev jag riktigt glad. Lady Goo Goo och jag har följt varandra på instagram länge, och delar en del vänner i Asien. Därav bjöd hon in mig till en underbar testmiddag som skulle hållas på restaurangen i Stockholm där hon skulle ha sin pop up, extra roligt blev det då att den hölls på en av mina favorit restauranger -Surfers! Lady Goo Goo arbetar med mat och dryckes PR, gör pop up´s i kök på olika ställen och hennes liv handlar mestadels om mat.

Magiska dofter…

Som i nästan all asiatisk matlagning så är det kombinationen av väl avvägda kryddblandningar som sätter de unika smakerna för respektive kök. Det burmesiska köket använder sig av samma ingredienser som man hittar i bland annat Kina, Indien och Thailand men maten även om den är lik i dess smaker så är den helt unik. Väl avvägda kryddblandningar sätter smaker som passar de flesta, det är mycket smak vare sig starkt eller sött. Så den stora frågan jag ställer mig är varför är det burmesiska köket ej mer känt? Jag är helt såld efter en middag med Lady Goo Goo som är på Europa turné, och hoppas på att hon kommer hit fler gånger!

Jag, Nilas Corneliussen kökschef och Lady Goo Goo i köket på Surfers.

Kvällens middag bestod av en helt underbar repertoar av burmesiska rätter…

Körsbärstomater med Balachaung. Balachaung är riktigt smakrikt och man använder det till många olika maträtter. Den innehåller bland annat räkpasta, vitlök, torkade räkor, lök, chili, ingefära, olja, socker, salt och vinäger.
Ägg curry som Lady Goo Goo’s mormor gjorde den.
Kachin kyckling med örter, recept kommer!
Pennywort Sallad
Grönsaksstuvning som hennes mormor gjorde den.

En reaktion till “Med smaker från Burma

Hej, tack för att du läste! /Malin