Stockholms bästa sushi

I orankad ordning, och med en lista som ständigt förändras här kommer Stockholms bästa sushi om du frågar mig. Jag har med både lite lyxigare varianter och enklare sushi, och listan är helt i orankad ordning. Självklart kan jag ha missat något, hör gärna av dig om du vill tipsa om något trevligt ställe!!!

Sushi Sho

Här serveras sushi som om du vore i Tokyo. Det är kockens val, Omakase som gäller och för den har Sushi Sho blivit belönade med en välförtjänt Michelin stjärna flera år på raken! Menyn är spännande och består av olika smårätter, och nigiri sushi som är gjorda på mestadels skandinaviska och europeiska råvaror. Vad man blir serverad beror på tillgång och säsong, men här serveras du fantastiskt bra sushi där man har lagt ner ett stort engagemang för att hitta de bästa råvarorna. Lokalen har endast plats för 16 gäster, så det gäller att du bokar bord i förväg. Sushi Sho erbjuder 2-timmars sittningar där samma meny serveras samtidigt till alla gäster. 

Pris 785 kronor för en meny.

Sushi Sho, Upplandsgatan 45, Stockholm info@sushisho.se

Vanadis Sushi

Mysiga Vanadis Sushi i Vasastan serverar vanlig sushi som är riktigt bra. Inredningen är inbjudande med Japansk konst på väggarna, petroleumblå väggar, mysiga lyktor och en relativt stor lokal. Du kan välja på allt från färdiga menyer, sushi, sashimi och många olika typer av rolls. Menyerna passar dig som vill prova på olika sorters sushi och rolls efetrsom det finns många kombinationer att välja på. Det finns även olika sorters Yakitori, Dumplings och Teriyaki att välja på.  Här läggs mycket krut på dekorationer och doppings, och det  är vackert dekorerade och stajlade sushi fat som kommer in när du beställer. Du kan välja att äta på plats eller Take Away.

Mellanprisklass, en 10-bitars sushi går på 109 kronor.

Vanadis Sushi, Vanadisvägen 44, Stockholm

vanadissushi.se

Blue Light Yokohama

Här blir du serverad genuin Japansk mat på samma vis som Tom Ishidori kommer ihåg den från barndomens Japan. Antingen väljer du att sitta vid ett vanligt bord på en stol eller så väljer du att sitta vid deras upphöjda bord med benen i kors i strumplästen precis som i man ofta gör i Japan. En del av upplevelsen på Blue light Yokohama är när man ser vad kockarna tillagar. Här serveras mat efter vad som är i säsong, och man lägger ner mycket tid på att hitta bra ingredienser. Här hittar du rätter som Tempurakrabba, Spider Tempura, Svenssons’s Gems vilket är olika sorters lax sushi och sist men inte minst så erbjuder dom Ramen två dagar i veckan. Du kan även beställa Take Away.

Mellanprisklass, 8 bitar sashimi kostar 135 kronor.

Blue Light Yokohama

Åsögatan 170, Stockholm https://bluelightyokohama.com/

Soyokaze och Soyokafe

På prisbelönta Soyokaze serveras du helt fantastisk Omakase enligt konstens alla regler. Soyokaze lägger ner sin själ i allt som serveras, och om man tittar på en så enkel sak kan tyckas som riset så använder de sig av Koshihikari ris som har en söt nötaktig smak som inte behöver något extra socker alls. Rätterna som serveras är alltid lite av en överraskning eftersom det beror på vad de har fått tag på till dagens meny. Men jag kan lova dig att du inte blir besviken, det är en matupplevelse att äta här. Soyokaze ligger numera på samma adress som Soyokafe, så vill du hellre äta vanlig sushi så går det bra. Och den är riktigt god med!Det kan vara bra att boka plats eftersom de inte har så många platser i Omakase baren.

En Omakase meny på Soyokafe kostar 695 kronor och 9 bitar Maki och Nigiri kostar 135 kronor.

Soyokaze och Soyokafe, Döbelnsgatan 8 https://soyokaze.se/

Mogge Sushi

Här beställer naggande god sushi på ett av Stockholms populäraste sushi hak. Klassiska sushibitar och rolls tillverkade av färsk fisk på plats. Vackert upplagt och dekorerad sushi, man blir aldrig besviken här. Lokalerna är inte stora, utan det är mer ett hål i väggen med några få sittplatser. Så Take Away eller hemleverans rekommenderas om du inte lyckas knipa en av de få sittplatserna. 

Jag skulle vilja kalla detta för prisvärd sushi som passar alla!

Mogge Sushi finns numera både på Östermalm och i Gamla Stan.

Du kan även välja Take Away.

Billigt 9 bitar sushi går på 110 kronor.

Mogge Sushi, Munkbron 5 eller Linnégatan 16 https://www.moggesushi.se/

TAK

Ett av de absolut vackraste ställena att äta sushi på i Stockholm med utsikt över stan. Fisken som används är MSC och ASC märkt, och på TAK man använder sig av vad som är i säsong för tillfället. Restaurangen serverar både sushi och andra Japansk influerade rätter. Man kan välja att ta in en förbestämd meny som består av både av sashimi, grönsaker och fisk, eller så beställer du in valfria rätter från menyn. Frida Ronge är kreativ ledare på TAK och arbetar mycket med att sätta ihop olika spännande smaker och texturer. Här används till exempel rostad vitlök, ponzu och sesamkimchi för att förhöja upplevelsen.

På plan 14 hittar du deras Izakaya med mer klassisk sushi, här kan du både sitta på plats och äta eller så beställer du Take Away.

En meny går på 655 kronor. 

TAK, Brunkebergstorg 4 www.tak.se

Minako Sushi

På Minako händer det att man blir överraskad när man får in sin mat. Det är många spännande smakkombinationer som erbjuds, likaväl som vackra tallriksuppläggningar som radas upp framför dig. För en riktig japansk upplevelse så väljer du att sitta i baren för att bli serverad kockens val, deras Omakase meny.  Den innehåller både Nigiris som små goda ätbara konstverk. Du kan även välja att bli serverad vid bordet och där kan du både beställa in Omakase, eller så väljer du fritt från menyn där de erbjuder olika sorters Nigiri som smälter i munnen. 

Omakase meny kostar 725 kronor.

Minako Sushi, Västmannagatan 48 www.minakostockholm.se

East

Här har det serverats sushi sedan början av 90-talet! På East får in vackert upplagd sushi som ofta har något extra garnityr på toppen. East är ett perfekt ställe att gå ut och äta på om man vill ta med sig arbets eller kompisgänget. Det är ofta en härlig festlig stämning på restaurangen, eller så väljer du att sitta lite mer avskilt i lugn och ro. Valet är ditt och Stureplan ligger utanför dörren. East har även ett rikligt utbud av annan Asiatisk mat så det är enkelt om man är många med olika smak som ska äta. Vill du ha vegetariska sushi rolls eller någon annan vegetarisk rätt så finns det med.  Ett stor plus för deras uteservering där man kan sitta och titta ut över Stureplan.

Prisklass lite högre. En meny med 21 bitar kostar 495 kronor och 6 bitar Classic sashimi går på 143 kronor.

East, Stureplan 13 east.se

Itamae Sushi Bar

Och en sushi bar är just vad det är, Itamae Sushi Bar är inte stort alls, men oftast lyckas man knipa ett bord här ändå på något magiskt vis. Här serveras det sushi så som vi oftast äter sushi här i Sverige, fast med det lilla extra som gör att stället är så uppskattat av många. Det som är extra roligt är att man aldrig vet vad de kommer att toppa de olika sushi varianterna med. Det är fräsch, gott och prisvärt.  Hit kan du ta hela familjen likaväl som vänner och kollegor, maten passar alla och är otroligt god! Deras olika rolls är ett kapitel för sig själv, fulla av en massa gott och jag förstår varför de är så populära. 

De har även Take Away. 

Prisklass mellan, 10 bitar lax Nigiri kostar 145 kronor.

Itamae Sushi Bar, Odengatan 62 itamae.se

Hattori Sushi Devil Drottninggatan

Vare sig man vill äta Sushi Omakase eller beställa från menyn så är detta en pärla mitt i stan och helt klart ett ställe att besöka. De har ett fint urval av olika sorters fisk att välja på, och fast det inte är så dyrt så håller de en riktigt sjysst standard på sin sushi. Här finns klassiska sushi rätter men även en del lite mer nyskapande varianter.  Ett plus för den mysiga miljön.

Prisklass mellan, en 11 bitars sushi går för 145 kronor.

Hattori Sushi Devil, Drottninggatan 85 och K25 www.hattorisushidevil.se

Sushi för två på East i Stockholm.

Hej, tack för att du läste! /Malin