Frida Nilsson

Frida Nilsson har tidigare ansvarat för öppningarna av Malmö Live, varit med och vunnit OS och VM silver med Skåne Kulinar, tävlat i Kockarnas Kamp och mottagit Sällskapet Malmö Akvavits stipendium 2018. Idag arbetar hon som kökschef på MJ’s i Malmö. Jag ställde lite frågor till Frida:

Finns det någon kock du ser upp till? 

-När jag gick i skolan såg jag upp till Mathias Dahlgren och Thomas Keller. Idag ser jag inte upp till några specifika kockar. Men Dominique Crenn verkar vettig, och har en bra helhet i vad hon gör. Idag ser man mer till städer och trender än personer. 

Var utbildade du dig till kock? Och när?

-Restaurangskolan i Ängelholm. Jag tog  studenten 2002. 

Varför valde du att utbilda dig till kock?

-När jag var 13 år så sommarjobbade jag i en glasskiosk vid en restaurang. När jag gick igenom restaurangen på dagarna så blev jag förälskad i miljön. Och det hela slutade med att jag började jobba på restaurangen istället. 

Har du någon favorit ingrediens i din matlagning? 

-Jag älskar kål! 

Har du någon signature dish? 

-På MJ’s är det kål med harissa, getyoghurt och Valencia mandlar. 

Vad är det roligaste med att arbeta inom restaurang branschen? 

-Jag tycker dels att det är en lyx få jobba med min hobby. Men även gemenskapen i teamet. 

Vilket är ditt favorit matland? 

-Spanien, jag bodde i Andalusien i 1,5 år. 

Vilken är den bästa matupplevelsen du haft? 

-När jag och en kompis bilade längs Amalfi kusten, och en dag åkte in på en vingård vid vattnet. All mat de serverade oss där var färsk. Deras mormor hade till exempel gjort mozzarellan, fisken nyfångad av sonen.. Allt var så gott, fräscht och enkelt! 

Vad inspirerar dig? 

-Jag inspireras mest av att jobba med de jag jobbar med. Och att vara ute i naturen,  träffa leverantörer,  gå på restauranger. 

Vilken maträtt är bäst att förföra någon med?

-Jag skulle säga en rätt jag gör bra som köttbullar, mos, sås och lingon.

Konstigaste maträtten du har lagat? 

-När jag var i Sydafrika så lagade vi en Walkie Talkie. Det var näbbar och klor. Walk and talk.. 

Någon dröm i yrkeslivet? 

-Att öppna eget, i Skåne. 

Vilken är den bästa snabbmaten i Malmö? 

-Falafel, just nu leder Jalla Jalla på Bergsgatan.

Intervju och bild Malin Nordblom

Fler intervjuer hittar du här: https://fabfoodieswede.com/category/interviews_category/

Hej, tack för att du läste! /Malin