Oddbird 2097

Igår var jag inbjuden till lanseringen av Oddbird 2097 som är en alkoholfri gin gjord på svenska ingredienser från området kring polcirkeln. Lanseringen skedde på den enstjärniga Michelin-restaurangen Sushi Sho i Stockholm där jag blev bjuden på helt gudomliga alkoholfria cocktails med mat från det japanska köket. Ingredienserna till Oddbird 2097 består av till exempel enbär, åkerbär, hjortron, tunna björklöv och granskott, alla handplockade.  Namnet 2097 kommer från att det är höjden på Kebnekaise och Sveriges högsta punkt som leder vatten genom Norrbotten via Kalix och Torne älv och ger landskapet dess näring och bördighet. 2097 är även året då men tror och hoppas att samhället inte drabbas av alkoholens effekter mer.

Moa Gürbüzer

Moa Gürbüzer som är grundare av Oddbird har arbetat som familjeterapeut och socionom och har sett vad en överdriven alkoholkonsumtion kan göra med folks liv. Hon startade Oddbird för att man ska kunna ha samma känsla av fest när man dricker, men utan alkohol.

– Den romantiserade bilden av alkohol visar inte att 1 av 10 dör i förtid av substansen och att över 360 000 barn bara i Sverige drabbas negativt i familjer med missbruk. Därför vill vi se en ny dryckeskultur i samhället, säger Moa Gürbüzer som är grundare av Oddbird. 2097 är ett steg i denna riktning och även året då vi ser att samhället är fritt från alkoholens negativa effekter. 

RISE Research

Oddbird 2097 har utvecklats tillsammans med RISE Research Institutes of Sweden och Örebro Universitet. Produktionen ligger hos Norrbottens Destilleri vid Bottenviken. Lanseringen sker 1 juni och produkten finns initialt på utvalda barer så som Tjoget och Cadierbaren i Stockholm.

Titta gärna in på bloggen: https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin