Uteserveringar i Stockholm

Vem vill inte sitta på en härlig uteservering eller takterrass dessa härliga sommardagarna? Här kommer en lista på mina favoriter när det gäller uteserveringar och takterasser i Stockholm. Så njut av att det äntligen är vackert väder och sätt dig på en av de många fantastiska takterrasserna och uteserveringarna i Stockholm och dess omnejd.

Terrassen på Grand Hôtel

Terassen på ett av Stockholms bästa lägen ligger till höger om Grand Hotels entre och drivs även i år i ett samarbete med Mathias Dahlgren och champagnehuset Ruinart. Här sitter man och tittar på folklivet, slottet och vattnet i Stockholms ström. De har skaldjursplatåer, olika sorters sallader, grillat och annat somrigt. Ett bra urval av desserter finns också! Öppet 11.30-22.00, men om det regnar så håller de stängt.

Södra Blasieholmshamnen 8, 103 27 Stockholm

Restaurang Oxenstiernan

Broms

Broms har en härlig uteservering bara någon minuts promenad från Karlaplan. Oftast går det att få bord utan att boka men för säkerhetsskull kan det vara bra att boka bord om det är en solig dag! Broms är lite av en samlingsplats för folk i området, och det är en gemytlig känsla att sitta här. Många klassiker på Broms meny och min liksom många andras är deras Lax Sashimi Sallad. Men det är en varierande meny som täcker in allt från frukost till ett glas vin med något litet gott till.

Broms, Karlavägen 76, Stockholm https://www.bromskarlaplan.se/

Lax Sashimi Sallad på Broms i Stoc 📸 Malin Nordblom

Restaurang Oxenstiernan

Som på landet fast mitt i stan är Restaurang Oxenstiernan som huserar i en vacker gammal byggnad med en härlig gård. Lokala råvaror, stor uppfinningsrikedom och mat efter säsong. På sommaren sker all servering utomhus, och det finns både grillat och annat på menyn.

Storgatan 35B, Stockholm ( Östermalm )

Mer info https://www.oxenstiernan.se/

Ricordi har en härlig italiensk meny.

Ricordi

En modern italienare med utsikt över Kungsträdgården och citylivet. En bred italiensk meny med rätter från olika delar av italien. Fisk, pizza, olika sorters ostar, sallader, kött och massor av olika goda desserter. Boka gärna bord eftersom det ofta är fullt.

Kungsträdgårdsgatan 18, Mejla reservation@ricordi.se eller ring +46 8 684 238 61

Spesso’s takterrass i Stockholm.

Spesso och dess kusin Tetto

En annan italienare mitt i stan på 12:e våningen! Här har du en 360-graders panormavy över sommar Stockholm, väldigt mäktigt på kvällen! Ett modernt italienskt kök på en ny och väldigt populär restaurang. Menyn är säsongsanpassad. På samma takterrass hittar du ven Spessos kusin Tetto som är en bar där det serveras lite lättare tilltugg och goda drinkar.

Malmskillnadsgatan 38, Stockholm http://www.spesso.se

Omaka

På Omakas härliga uteservering serveras det öl från det egna bryggeriet, spännande mat och en massa annat smått och gott. Bra ställe om man är på festhumör!

Uggelviksgatan 2 https://omaka.beer/hem#food

Omaka

Arla Unika

Ligger på utsidan av Östermalms Saluhall med utsikt över Östermalmstorg. En liten men naggande god meny som är i ständig förändring. Bra urval av vin, och väldigt trevlig personal. Maten har nästan alltid någon form av ost i sig eftersom Arla Unika utvecklar ostar och mejeriprodukter i samarbete med mejerister och skickliga kockar. Här hittar man även ett bra urval av vin, och ofta har Arla Unika någon pop up med kockar från andra restauranger.

Östermalmstorg 31 https://arlaunika.se/pages/sthlm-ostermalmshallen

Arla Unika har både goda ostar, mat och dryck.

Hillenberg

Ett underbart ställe att hänga på där de både har god mat och dryck mitt på Humlegårdsgatan på Östermalm. Min personliga favorit är deras Toast Pelle Janzon. Man kan även sitta inne och ändå vara ute eftersom de kan öppna upp hela väggen ut mot gatan.

Humlegårdsgatan 14 https://www.stureplansgruppen.se/bar/hillenberg/

Hillenberg i Stockholm

Pontonen

Varje sommar öppnar underbara Pontonen upp på Norr Mälarstrand. Mycket somrigare än så här blir det knappast eftersom du är på vattnet. Mycket seafood och annan mat som passar sommaren till. Och deras Pontonen Signature Cocktail är nästan ett måste denna sommaren.

Norr Mälarstrand https://trattorian.se/pontonen/

Pontonen på Norr Mälarstrand

Ångbåtsbryggan

På underbara Ångbåtsbryggan kan du sitta både inne och ute och äta, vilket som så är du på vattnet när du äter. Här äter du mycket skaldjur och fisk men även biff och pasta. De har en underbar skaldjursplatå men erbjuder även lunch måndag – fredag. Utsikten över vattnet är fantastisk även om du sitter precis vid Strandvägen. Du kan även köpa med dig en färdig picknicklåda och ta med dig till en park i närheten.

Strandvägen, Kajplats 18 https://angbatsbryggan.com/

Ångbåtsbryggan, Strandvägen

Lådans sommar pop up

Lådans populära sommar pop up från förra året var en succé så de har även i år öppet uppe på Clarion Hotells takterass på Södermalm. Det är svårt att tro att man befinner sig i Stockholm när man sitter här uppe på terassen. Här hittar du Sliders, Milk Shakes, fries, olika drycker från svenska hantverksproducenter och mycket annat gott.

Ringvägen 98, på terrassen, Stockholm

Lådans sommar pop up

Canta Lola

På Grev Turegatan har Canta Lola en liten mysig uteservering där man kan avnjuta mellanrätter, snacks och dryck. Det är en kontinental känsla att sitta här och titta på folk som går förbi medan man sippar på en cocktail. Canta Lola ligger precis vid tunnelbaneuppgången på Grev Turegatan så det är lätt att ta sig hit. Är du mer hungrig så har de fönsterna öppna mot gatan så att inne blir ute under de varmare månaderna. Här är det härligt festligt och jag går alltid härifrån med ett stort leende på läpparna.

Grev Turegatan 6 https://cantalola.com/

Sommar i Stockholm

Brygga och Berså

Brygga och Berså är Spritmuseums sommarrestaurang som har både ett gigantiskt utekök och tre olika uteserveringar vid vattnet. Maten består av olika somriga mellanrätter som ofta innehåller något från den egna kryddträdgården, kött från tex Onsberga, hantverksdrycker och dryck från Spritmuseums Dryckeslabb. Läget vid vattnet är helt fantastiskt!

Med utsikt över vattnet från Bryggan på Spritmuseum.

Brygga och Berså, Spritmuseums sommarrestaurang

Djurgårdsstrand 9 https://spritmuseum.se/restaurangen/brygga-bersa/

Utanför stan

Terrassen Grand Hotel Saltsjöbaden

Men utsikt över Baggensfjärden kan man beställa in fräscha sallader, räktårta med handskalade räkor och en massa annat gott som passar in i sommaren. Terassen har ett bra utbud av drinkar både med och utan alkohol. Vill man så tar man med sig badkläder och badar i havet eller så checkar man in på hotellets SPA.

Hotellvägen 2, Saltsjöbaden https://grandsaltsjobaden.se/

Terrassen på Grand Hotel Saltsjöbaden

Botica

Botica är en portugisisk restaurang som på sommaren öppnar upp längs vattnet i Finnboda hamn. Grillat, vin, mat och en härlig stämning. Så mysigt! Restaurangen ligger 2 minuters promenad från där båten och bussen stannar. Rekommenderas!

Finnboda Varvsväg 19B, Nacka https://www.botica.se/

Långängens Gård

En charmig gammal gård på Lidingö som ligger omgivet av gröna ängar och skog. Här kan du luncha, fika eller ställa till fest. De har både grillat som brisket och pulled pork, goda mackor, köttbullar och en massa gott att fika på. Hit tar du dig med cykel, bil eller till fots.

Långängen /http://www.langangensgard.se/

Långängens Gård, Lidingö

450 Gradi

Kan vara Sveriges bästa pizzeria och den serveras i AGA:s gamla vackra kulturminnesmärkta fastighet på Lidingö. Pizza, italienska delikatesser, 450 Gradis egengjorda glass och mycket annat. 450 Gradi har även en härlig uteservering. Hit kommer du med bil, cykel, buss eller båt till Dalénum. Och många frågar, ja detta är pizzerian Jesper Blomqvist har tillsammans med Blendi Plasa och Jannis Bonnevier.

Brostugevägen 1, Lidingö https://www.450gradi.se/boka-bord/

Grymt goda pizzor på 450 Gradi på Lidingö.

Sidan uppdateras kontinuerligt.

Text och bild Malin Nordblom

Hej, tack för att du läste! /Malin