Gdansk

En reseguide till vackra Gdansk som är ett helt underbart resmål i Polen om du vill äta god mat, dricka hantverksöl, shoppa eller bara strosa runt och njuta bland alla vackra gamla byggnader. Gdansk (Gdańsk) är en av Polens största städer och ligger vackert beläget vid Östersjön. Staden är full av vackra gamla byggnader och även många byggnader som är återuppbyggda efter andra världskriget som faktiskt startade här i Gdansk, Polen. Idag är staden full av restauranger, museum, kyrkor och även en shopping mall där floden rinner rakt igenom. Här kommer mina bästa mat och dryckestips i Gdansk och även lite andra saker att göra och se när du vill upptäcka resmålet Gdansk.

Fino i Gdansk.

Restaurang Fino

Avslappnad fine dining som ligger på en bakgata inne i stan nära Mariacka. Detta är ett ställe jag verkligen rekommenderar och du inte bör missa om du befinner dig i Gdansk. Här blir du serverad väl genomtänkta och smakrika rätter som är inspirerade av Pommerns natur och råvaror. Många av rätterna kommer från växtriket och de har även ett bra utbud av både polskt och annat vin. Jag åt och drack vad de rekommenderade och blev positivt överraskad. Och ja det finns bra polska vin, våga prova vad de rekommenderar! Detta är ett ställe jag kan se bli belönade med en Michelin stjärna. Man kan välja avsmakningsmeny med eller utan kött, och även a’la carte. En avsmaknings meny går på 550-650 kronor! Ett fynd om du frågar mig!

Boka bord https://restauracjefino.pl/en/fino-gdansk-en/#rezerwacje

Fino Gdańsk, ul. Grząska 1, Gdańsk 80-833

tel.: +48 789 399 082

Ölprovning på Brovarnia Gdańsk

Polackerna är duktiga på öl så en ölprovning på något av alla deras hantverksbryggerier rekommenderas när du besöker Gdansk. Jag hade en guidad tur och ölprovning på det prisbelönta bryggeriet Brovarnia Gdańsk som är det äldsta verksamma bryggeriet i Gdańsk. Bryggeriet ligger i samma gamla spannmålsmagasin som hotell Gdansk i hamnen. Brovarnia Gdańsk använder sig både av polskt och annat europeiskt humle i sin produktion. Jag testade sex olika ölsorter och min favorit var deras Baltic Porter som man i Polen kallar för “Bryggarens stolthet”. Man kan även äta här och de serverar polska dumplings, sallader och mycket annat.

 ul. Szafarnia 9, Gdańsk  https://brovarnia.pl/

Brovarnia Gdansk

Dobrej Pączkarni

Munkar hur speciellt kan det vara tänker du… Jo det kan jag berätta för dig, att är du i Gdansk och går förbi Dobrej Pączkarni så köp med dig några munkar och sätt dig sedan ner och titta på folklivet runtom dig när du avnjuter din munk. Mitt andra tips är att du köper två munkar och inte en, för de är förtrollande goda!! Och ett stor plus är att munkarna inte har ett hål i mitten utan där hittar du en god fyllning! Finns på ett flertal ställen runtom i stan och Polen. https://dobrapaczkarnia.pl/nasze-paczki/

Galet goda munkar!

Olivia Star

Olivia Star är ett 180 meter högt kontors och restaurangkomplex i Tri-City, Gdansk som rymmer några riktigt bra restauranger varav en, ARCO som är riktigt lyxig och drivs av Paco Peréz. Överst finns det en 850 m² stor fest och konferanslokal med utsikt över hela TriCity och vattnet. Restaurangerna erbjuder ofta konserter och andra evenemang så kika in på deras hemsida när du planerar att åka hit: https://www.oliviastar.pl/en/about-us/

Galet goda tapas på Treinta Y Tres.

Treinta Y Tres

Fantastiskt bra restaurang med ett dryckesutbud över det vanliga både när det gäller champagne, cocktails, vin och whisky. Maten var utsökt men mest imponerade nog deras whiskysamling för en whiskynörd som mig. Namnet Treinta y Tres är spanskt precis som maten, här serveras olika spanska tapas och annat från det spanska köket. Restaurangen ligger på 33:e våningen, 140 meter över marken så utsikten är bedårande! Avslappnat exklusivt med grymt bra service.

Inredningen på ARCO by Paco Peréz är lika bedårande som utsikten.

ARCO by Paco Pérez

ARCO drivs av den katalanska stjärnkocken Paco Peréz som driver flera restauranger i Europa. Arco delar lokal med Treinta Y Tres och även dryckesutbudet delar de två. Paco Peréz är stolt innehavare av 5 Michelin stjärnor (2022). Få bord så boka ett bord om du vill äta här!

Tiki Bar

På första våningen av Olivia Star så hittar man Tiki Bar som huserar i en tropisk trädgård. Man kan äta riktigt goda baos, cocktails och mocktails i den tropiska trädgården. Bra ställe om man vill ha möte, eller om det regnar och är kallt ute.

Till och med jag vågade mig ut och titta från utsikstdäcket:)

På 32:a våningen av Olivia Star…

På 32:a våningen av Olivia Star finns det en internationell restaurang, café och ett utsiktsdäck. Och från 130 meter upp i luften så ser man både skog, havet och mycket annat. Grymt god fika har de också.

Svårt att välja….

Olivia Star Al. Grunwaldzka 472 C, 80-309 Gdańsk https://www.oliviastar.pl/en/contact/

Gdański Bowke

I hjärtat av gamla stan precis vid Motlawa floden hittar man Gdański Bowke där de serverar klassisk polsk mat och dryck. Ett härligt ställe med bra service och fin miljö. Jag provade på det polska gyllene vattnet, Goldwasser som nästan är ett måste under ett besök i Gdansk. Goldwasser är en örtlikör med 22 karats guld som tillverkats i Polen sedan 1500-talet och idag tillverkas på olika ställen i Europa. Vem som står för originalet är svårt att säga, men helt klart en spännande dryck som passar till det polska köket. Namnet Gdański Bowke kommer från skurken Gdański Bowke som var känd för att gilla starka drycker och han rumlade runt i hamnen.

Gdański Bowke , Długie Pobrzeże 11

Gyllene dryck

Matmarknader

Det finns ett flertal både stora och små matmarknader att besöka i Gdansk både om du ska äta på plats eller handla med dig något. De har mycket fina inlagda frukt och grönsaker, honung, bakverk och utbudet av färska grönsaker, ost och annat är riktigt bra.

Bästa souveniren från alla länder är att ta med sig något gott hem tycker jag.

Sightseeing i Gdansk

Att helt enkelt strosa runt i Gdansk är en sightseeing i sig. Stora delar av staden förstördes i kriget, men idag är allt återuppbyggt i gammal stil. Man känner verkligen historiens vingslag överallt och Gamla Stan ( Glowne i Stare Miasto ) är otroligt vackert.

Sołdek

Sołdek

Sołdek var det första skeppet att byggas i Polen efter andra världskriget. Idag är skeppet en del av National Maritime Museum och en av de populäraste attraktionerna i Gdansk.

Ołowianka 9-13, 80-751 Gdańsk https://nmm.pl/soldek/

Hotell i Gdansk

Det finns många hotell att välja på, jag stannade på Hotel Gdańsk Boutique som ligger centralt vid vattnet. Rena och tysta rum på ett riktigt bra läge. Hotellet ligger i ett ombyggt gammalt spannmålsmagasin från 1800-talet.

Titta gärna in på bloggen, och följ mig gärna för fler recept och inspiration https://fabfoodieswede.com/

2 reaktioner till “Gdansk

  1. I’ve never been to Gdansk, but it certainly looks like a lovely place to explore! Thanks for sharing and have a good day 🙂 Aiva xx

Hej, tack för att du läste! /Malin