Köttbullar utan ströbröd

När man ska göra köttbullar ibland så har man inte ströbröd hemma, eller så vill man inte använda sig av ströbröd i maten. Hur som helst så går det lika bra att tillaga hemmalagade köttbullar utan ströbröd som med. Detta är en lyxig variant där jag använder mig av grädde i köttbullssmeten där det blir grymt goda köttbullar!! Om du tillagar köttbullarna lite mindre så passar dom jättebra på buffétbordet, julbordet eller som en liten snack! Min mormor sa alltid att om de var små så var de godare..Köttbullar är perfekt att göra många av och förvara i frysen, då är det bara att ta fram när du är sugen! Jag äter dom som de är vare sig de är tillagade med eller utan ströbröd, eller så serverar jag köttbullarna med en god gräddig brunsås till, lingonsylt och potatis..

Ingredienser:

Räcker till cirka 25 köttbullar

 • 500 gram nöt eller fläskfärs (eller hälften av varje)
 • ½ finhackad gul lök
 • ½ finriven gul lök, utan vätskan
 • 1 ägg
 • 1 dl grädde (av valfri sort, jag använder 40% grädde oftast)
 • 1 tsk salt
 • ½ tsk svartpeppar (eller vitpeppar)
 • smör att steka i

Instruktioner:

 1. Fräs den finhackade löken i smöret på mellanvärme. Den ska bli ljusbrun men ej bränd!! För över löken på ett fat när du blandar ihop de andra ingredienserna.
 2. Knäck ägget i en stor bunke och blanda i färsen, den finrivna löken, grädde, peppar och salt. Blanda allt och blanda sist av allt i den stekta löken.
 3. Rulla till köttbullar i valfri storlek, jag föredrar lite mindre men det tar lite längre tid…
 4. Hetta upp mer smör i stekjärnet och lägg i köttbullarna. Ibland får man bryna köttbullarna i två omgångar. Jag steker mina på mellanvärme och i slutet bryner jag dom lite extra om det behövs.
 5. När de är klara så servera på valfritt vis eller låt dem svalna och lägg in i kyl eller frys.

I receptet har jag både riven och finhackad lök.

Fler recept hittar du på min blogg: https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin