MORMORS KÖTTBULLAR

Så här brukar jag laga mina köttbullar eller mormors köttbullar. För detta är faktiskt ett klassiskt gammalt köttbullsrecept från min fina mormor. Köttbullarna serverar jag alltid med brun sås, potatis och lingonsylt. Väldigt ofta har jag även inlagda gurkor till köttbullarna. Mormor rullade alltid köttbullarna till riktigt små köttbullar eftersom det var godast enligt henne! Jag rullar dem ofta mer medelstora, men de är faktiskt alltid som godast när de är små så visst visste mormor bäst! Laga en dubbel sats när du ändå håller på, det är alltid bra att ha i frysen.

Frys in lite köttbullar, det är alltid bra att ha!

INGREDIENSER MORMORS KÖTTBULLAR, 4 personer:

 • 400 gram nötfärs eller blandfärs
 • 1 dl torkade brödsmulor (ströbröd)
 • 1 krm vit eller svartpeppar
 • 1 dl grädde, valfri
 • 1/2 tesked salt
 • 1 dl vatten
 • 1/2 riven gul lök
 • En 1/4 tesked socker
 • 1 ägg
 • Och lite smör att steka dem i.
Blanda, men bara precis så att allt är färdigmixat. Sedan rullar du köttbullarna.

SÅ HÄR LAGAR DU KÖTTBULLAR

 1. Blanda de torkade brödsmulorna med grädden och vattnet och låt stå i 15 minuter.
 2. Stek löken lite lätt, men låt den inte bli bränd.
 3. Blanda resten av ingredienserna med brödblandningen.
 4. Forma till bollar, helst ganska små. De är alltid godast när de är mindre 🙂 enligt min mormor!
 5. Stek dem på medelvärme i smör.
 6. Servera med potatis, brun sås och lingonsylt!
Rulla först alla köttbullarna, sen är det dags att steka dem.

Av Malin Nordblom

Insta fabfoodieswede

Bilder © Malin Nordblom

About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag här.

3 Comments

 • Här hittar du mina julrecept - 18 december, 2020 at 20:32 Reply

  […] julefterrätt. Chokladkola Julkola till tomten. MINTKYSSAR Mintkyssar är en klassiker på jule MORMORS KÖTTBULLAR Köttbullar smakar godast när de rullas små.. Whisky köttbullar Whisky köttbullar! […]

 • Så var julen över - 28 december, 2021 at 12:07 Reply

  […] gillar det så tillagar jag det inte heller… Men jag hade rullat köttbullar på mormors vis https://fabfoodieswede.com/2020/05/12/mormors-kottbullar/ , la in sill med ingefära eftersom det är min favoritsill […]

 • Påskrecept - 4 april, 2022 at 11:33 Reply

  […] MORMORS KÖTTBULLAR Whiskyköttbullar som på Grand i Lund […]

Kommentera

%d bloggare gillar detta: