Tyska kanelstjärnor

På tyska kallas de för Zimtsterne, vilket betyder kanelstjärnor. Zimtsterne är en klassisk tysk julkaka som bakas hos de flesta under julen i Tyskland. Kanel är just det som sätter smaken på dessa tyska goda julstjärnorna. Receptet har jag fått av en tysk väns mamma, Rosel. Hon bakar kanelstjärnor varje jul och de är nu med i min familjs årliga julbakstradition. Till dessa har man mandelmjöl och inte vetemjöl så julstjärnorna är glutenfria.

Ingredienser kanelstjärnor:

 • 2 äggvitor
 • 400 gram mandelmjöl (gärna lite grövre)
 • 250 gram florsocker
 • 1 tsk mald kanel
 • 1 msk mandellikör (kan tillagas utan också)

Ingredienser Kristyr

 • 125 gram siktat florsocker
 • 1 äggvita

INSTRUKTIONER:

 1. Vispa upp äggvitorna tills den är fasta och tillsätt sedan mandellikören.
 2. Tillsätt mandel, florsocker och kanel och blanda med de uppvispade äggen. När allt är blandat knåda till en smidig deg med händerna.
 3. Slå in degen i plastfolie eller lägg i en burk med lock och kyl i 30 minuter.
 4. Sätt ugnen på 150 °C eller varmluftsugn 120 °C, och lägg bakplåtspapper på en bakplåt.
 5. Kavla ut degen på en arbetsyta pudrad med lite florsocker till en tjocklek av ca 5 mm. Det kan vara enklare att kavla ut dom om du tar bakplåtspapper ovanpå degen.
 6. Tryck ut stjärnor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Doppa stjärnorna i strösocker då och då så gå det enklare.
 7. Vispa florsocker och äggvita hårt.  Bred glasyren över stjärnorna med en tesked eller spritsa ut den. 
 8. Grädda i vanlig ugn cirka i 10 – 15 minuter, varmluftsugn 30 minuter. Kanelstjärnorna ska fortfarande kännas lite mjuka på undersidan när du tar ut dem.

 Förvara i en sluten behållare. Dessa håller länge, man kan även skicka dem med post till andra sidan jorden som min goda väns mamma gör.

Fler julrecept hittar du här: https://fabfoodieswede.com/category/recept/julrecept/

Hej, tack för att du läste! /Malin