Danyel Couet

Danyel Couet är krögaren som driver restaurang Allegrine i Stockholm, skriver kokböcker och mycket annat. Nu senast kammade han hem segern i Kockarnas Kamp! Krögaren Danyel Couet har stor erfarenhet av att öppna nya restauranger och har öppnat mer än 20 restauranger under åren. Danyel är svensk fransk och mycket av hans mat har en fransk touch med inspiration från hans älskade farmors kök. Restaurang Allegrine har faktiskt fått sitt namn efter Danyels farmor som hette Allegrine. Jag ställde några frågor till Danyel:

Finns det någon kock du ser upp till?
– Ingen speciell, jag ser upp till stark tro och personlighet i människor.

Var utbildade du dig till kock?
– På Kristinebergs restaurangskola. Efter det var jag i Paris och arbetade och lärde mig en massa.

Har du någon favorit råvara?
– Citroner.

Använder du dig av kokböcker, och vilken är isåfall din favorit?
– Jag använder dom bara till konditori grejer, och gärna My Feldts isåfall.

Vad ger dig inspiration?
– Glädje.

Vilket är ditt favorit köksredskap?
– En skärbräda i björk av Erik Mossnelid.

Bästa helheten på en matupplevelse?
– Det beror på när såklart, det kan till exempel vara i när jag är vid Garda sjön i Italien och får en matupplevelse där mat och miljö stämmer så bra, när någon gör något nytt eller annorlunda som Frantzén eller ett besök på Gassier i Provence där det är avslappnat och skönt.

Vilken är din största matolycka? 
– Skurit mig, så inget allvarligt.

Vad är det roligaste med att arbeta inom restaurangbranschen?
– Mötet med alla gäster!

Vad lagar du för mat hemma?
– Jag gillar att laga mat, gärna något rustikt franskt eller något italienskt. Jag lagar mat som avslappning. 

Någon ny dröm i yrkeslivet?
– Det är hemligt.. Men svaret är att det finns mycket jag vill göra. Jag har ändrat mig själv mycket, mitt sätt att jobba på med arkitekter och andra. Jag arbetar på känsla och hur jag vill ha det.

Bästa snabbmaten i Stockholm?
– Vigårda är bra.

Text och bild Malin Nordblom

Fler intervjuer hittar du här: https://fabfoodieswede.com/2019/10/26/joakim-almqvist-swedish-chef-and-entreprenur/

5 reaktioner till “Danyel Couet

Hej, tack för att du läste! /Malin