Stars Du Nord galamiddag

Jag var på en helt unik galamiddag med Michelin kockar från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island när Stars Du Nord arrangerade sin första galamiddag här i Stockholm. Kockarna som var med var alla stjärnkockar från sina respektive länder, så förväntningen var hög bland gästerna. Men faktum är att de hade ju faktiskt inte lagat mat ihop, och de flesta hade inte ens träffats innan gårdagens invigning av Stars Du Nord. Så det var riktigt spännande att se hur deras samspel var.

Spesso

Kvällen började med en fördrink på Spesso med tillhörande appetizers där vi fick smaka på danskt bubbel och en vacker solnedgång innan avfärden till den hemliga platsen för kvällens middag! Vi blev upphämtade med bilar från Audi som körde oss till pampiga Norra Latin.

2018 Dons Cuvée Brut från Skærsøgaard med ostron på Spesso.
Anton Bjuhr från 2-stjärniga Gastrologik i Stockholm.

Varje restaurang var ansvarig för en rätt

Så varje restaurang var ansvarig för en rätt till middagen som bestod av inte mindre än 9 rätter. Maten var skandinavisk med en magisk touch som gjorde måltiden till en helt oförglömlig upplevelse! Respektive restaurang hade förberett vad som skulle tillagas, sen samarbetade alla för att tillaga respektive rätt. Och just det här vackra samarbetet i köket som riktigt duktiga har fast de inte känner varandra är så vackert att titta på. Och glädjen efter serveringen när allt hade klaffat, magiskt! All dryck hade Gatrologiks chefssommelier Ellen Franzén valt ut, och det fanns väldigt många spännande alternativ!

Finsk öring med sensommartomater och jalapeno av Eero Vottonen på Palace i Helsingfors.
“A pilgrimage from Frøya” – Pilgrimsmusslor, rotselleri och havtorn av Christopher Davidsen på Speilsalen i Norge.
Saltbakad selleri med mjödångade musslor och svart fänkål av Christoffer Norton och Morten Frölich, Domestic i Danmark.
Marulken med benmärgssås och citrongräs ville jag slicka upp från tallriken. Av Nick Curtin på Alouette i Köpenhamn.
Vintertorkad havskatt från Island med rotfrukter och brunt smör. Smaken var helt fantastisk, och jag trodde att den skulle vara mer överväldigande. Men det var en diskret och mycket angenäm smak på rätten som Gunnar Karl Gislason från restaurang Dill på Island tagit fram!
Johan Björkman och Jonas Larsson på Koka i Sverige stod bakom de vita betorna med yoghurt, quinoa och lingon. De serverades en och en på vit tallrik men att se dem så här var fantastiskt!
Frigående fläsk som var långsamt tillrett med ostron och rostad lök av Mikael Svensson, Kontrast i Norge. Mikael är dock en skånepåg från mina hoods:) Extra pluspoäng för det!
Så vackert var Tommi Tuominen på Finnjävels grillade renhjärta med potatisskum.
Johan Holmström och Anton Bjuhr stod för kvällens avslutning. Kalvdans, råmjölkspaj med vildäpplen och lingon. En helt perfekt avslutning på en helt underbar galamiddag!

Att bevittna kockarnas samspel när det fungerar så här, det är som att iaktta en dans. Det är passionerat och vackert!

12 stjärnkockar under Stars Du Nord i Stockholm. Att som åskådare bevittna kockarnas samspel är som att iaktta en sensuell dans mellan älskande. Det är passionerat och vackert!

Gastronomifestival

Stars du Nord är en gastronomifestival som kommer att arrangeras årligen i ett av de nordiska länderna. Först ut var Sverige, och det blir verkligen intressant att se vad som händer nästa år! Här samsas stjärnkockar, vinmakare och foodtech-bolag med målsättningen att marknadsföra det nordiska köket och den nordiska matmodellen som världsledande inom hållbarhet.

Av Malin Nordblom

Bilder Malin Nordblom

Insta: @fabfoodieswede

Hej, tack för att du läste! /Malin