Akvavit och ostprovning

Jag var på en akvavit och ostprovning häromdagen, och det gav verkligen mersmak. Ostbutiken Androuets ägare Vincent Lefevre och Mattias Balkefors som är Master Distiller på Snälleröds hade kombinerat ihop ostar med akvavit. Något jag verkligen kan rekommendera att göra med några vänner! Och då menar jag inte att du ska dricka akvaviten som en snaps, utan rumstempererad också ska du smutta på akvaviten! Då får du verkligen uppleva de många olika smakerna både på ost och akvavit!

Här kommer ett tips på olika kombinationer av ost och akvavit. De är indelade i kapitel akvavit med en ost. Utom den sista akvaviten som det finns två varianter till, om du vill ha något annorlunda så köper du en Herve!

Riktigt spännande kombinationer!

Lysholm Linie Aquavit

Historien om Lysholm börjar 1805 vilket gör den till Nordens äldsta akvavit. Faten med akvaviten skickas enligt tradition på en resa runt jorden där de korsar ekvatorn två gånger. Totalt lagras Lysholm Line på sherryfat i hela sexton månader. Doften är stor med fatkaraktär, kummin, dill, pomerans och fänkål. Smaken är mjuk och behagligt fyllig. Lagringen till sjöss ger upplevd sälta och sammansatt smak. Lysholm Linie Aquavit kan serveras sval eller rumstempererad med högtidsrätter, en god ost, fisk och skaldjur eller som avec.

Taleggio xlagrad

Taleggio är en anrik kittost gjord på komjölk från området Taleggio i Lombardiet i norra Italien. Genom upprepad tvättning i saltlake skapas det orangefärgade karaktäristiska skalet som också ger osten en djup smak och kraftig arom. Ostar från Taleggio markeras med ett runt sigill från “Consortio” som ett bevis för äkthet och kvalitet. Osten lagras vanligen 6 till 10 veckor.

———- ———- ———-

Gammel Opland Juleaquavit 2021

Gammel Opland är en del av det norska kulturarvet sedan 1872 och anses vara en av Nordens absolut främsta akvaviter. Hemligheten ligger i originalreceptet och den långa lagringen i över två år. Nu kommer äntligen en julversion av Gammel Opland som legat hela åtta år på destilleriets absolut främsta sherryfat.

Smaken präglas av kummin, anis, lakritsrot och varm citrus samt en tydlig fatkaraktär med vanilj, krokant och torkad frukt som dröjer sig kvar i munnen. Gammel Opland Juleaquavit passar till traditionell julmat, chokladdesserter, vällagrad ost samt inte minst på egen hand i ett tulpanformat glas efter måltiden.

Gouda Reypanaer 3 år

Gouda är en traditionell holländsk hårdost tillverkad på komjölk. Ystningen ger osten en lång hållbarhet samt en karakteristisk sötma med smak av nötter och smörkola som förstärks mer och mer med lagringstiden. Goudaost är en av de mest populära ostarna i världen. Dessvärre är namnet Gouda inte skyddat och därmed begränsat till ost av holländskt ursprung. Märkningen ‘Gouda Holland’ innebär dock alltid en äkta holländsk goudaost.

———- ———- ———-

Aalborg Nordguld

Aalborgs Nordguld är den mest exklusiva akvaviten i det ordinarie utbudet från danska Aalborg. Drycken har destillerats på äkta bärnsten, därav namnet Nordguld. Aromer och oljor processas fram under extrem hetta varefter den färdigkryddade akvaviten lagras på spanska Oloroso sherryfat vilket ger en mjuk och fin avrundning. Aalborg Nordguld har en trevlig kummindoft och eleganta sherry- och vaniljtoner. Bärnstensoljan frigör även dofter såsom kåda och tall samt inslag av pomerans, torkad apelsin, ekfat och melass. Nordguld passar bra till ost, torkat kött och rökt fisk och serveras rumstempererad eller lätt kyld.

Etivaz 2 år

Etivaz ingår i schweiziska Gruyère fast med något hårdare restriktioner. Osten tillverkas bara på sommarmjölk från begränsade områden i norra Gruyere-regionen. Produktionen pågår mellan15 mars och 15 september då korna betar fritt i alperna. Ystningen sker enbart i alpstugor med en lagring på minst 10 månader. Smaken på Etivaz skiljer sig rejält från andra Gruyèreostar genom fruktiga toner och hög smakintensitet.

———- ———- ———-

Aalborg Porse

Aalborg Porse är en egen specialitet i Aalborgs Akvavits kryddfamilj. Snapsen är gjord på färsk dansk pors som även är kryddad med rosmarin, sherry och ek. Det ger en något bitter, rund och komplex smak med kryddiga aromer från rosmarin. Aalborg Porse passar till dansk leverpastej, smakrika rätter med kött och fisk samt mögelostar och hårdostar. Den är också perfekt till en bit mörk 70 procentig choklad och upplevs bäst vid rumstemperatur.

Fourme d’Ambert

Fourme d’Ambert är en delikat och relativt mild blåmögelost gjord på komjölk från franska centralmassivet. Osten är krämig och gräddig med en mildare sälta än kusinen Roquefort. En viss syrlighet lyfter den låga sältan och den typiskt örtiga smaken från de vilda växterna i området. Fourme d’Ambert har fått sitt namn från dess cylinderform. Lagringen ligger mellan 4 till 6 månader.

———- ———- ———-

Snälleröds Brännmästarens akvavit

Brännmästarens akvavit är en traditionell svensk akvavit från Snälleröds Destilleri i Skåne där brännerikonsten förädlats i över 120 år. I Brännmästarens akvavit finns välbalanserade smaker av kummin, anis, lakritsrot och fänkål som rundas av med en mjuk sherryton. Akvaviten passar utmärkt till traditionella nordiska smaker såsom gravad lax, silltallriken eller en vällagrad hårdost. Serveras kyld eller rumstempererad.

Almnäs Tegel

Tegelosten från Almnäs bruk är en hårdpressad ost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades vid Almnäs Bruk ända från 1700-talet till 1975. När osten mognar får den en tegelröd färg och på ytan finns små barnafötter inpräglade, precis som man gjorde med varje tegelsten från bruket. Ystningen görs enligt Gruyèreteknik och smaken avspeglar det lokala betet runt om bruket. Doften är söt, fruktig och för tankarna till smörkola. Kanten doftar ibland apelsin eller ananas. Smaken är fruktig och munkänslan knastrig eller sandig. Lagringstiden ligger mellan 16 – 22 månader.

———- ———- ———-

Aalborg Jule Aquavit 2021

Aalborg Jule Aquavit har tillverkats sedan 1982 och blivit både en tradition och ett samlarobjekt genom åren. Akvaviten bygger på den gamla tidens hantverk med hög styrka, kumminhalt och rustik smak. Alkoholhalten på exakt 47,4 procent var standard i Danmark för brännvin och akvavit under andra halvan av 1800-talet. I smaken finns en robust karaktär av kummin med en fin avslutning bestående av apelsin, mandel och koriander. Aalborg Jule Aquavit passar bäst kyld till julbordets rätter samt kraftigare ostar.

Roquefort xtra

Enligt sägnen skulle en fåraherde ha stannat till vid öppningen till en grotta i närheten av Roquefort. Han tog fram sitt bröd och sin färskost för att äta medan fåren betade. Maten glömdes bort då han avbröts och när matsäcken återfanns några veckor senare upptäckte han till sin förvåning att osten, som nu fått blåaktiga inslag, smakade gudomligt. Roquefortosten var därmed upptäckt. Redan 1411 fick befolkningen i Roquefort monopol på tillverkning av den speciella delikatessen. Roquefort som produceras på fårmjölk och lagras i minst 3 månader anses vara en utav de starkaste- och saltaste i sitt slag.

Herve

Osten Herve är en av de sista belgiska gårdstillverkade kittostarna gjord på komjölk. Osten tvättas regelbundet under lagringstiden i saltlake spetsad med trapistöl. Tekniken härstammar från en klostertradition med ursprung från tidig medeltid. Behandlingen ger osten en karakteristisk orange färg från bakterier som bildas på skalet. Sältan tränger även in i osten för att skydda och påverkar smaken i en intensivt funky riktning.

Text och bild Malin Nordblom

Vincent Lefevre och Mattias Balkefors.

Märkt med: