Guldkula champagne och Richard Juhlin

Ett härlig kväll med Håkan Guldkula och hans Guldkula champagne och världens främste champagneexpert, Richard Juhlin på Galleri Glas i Stockholm. Ett samarbete som jag tycker är helt fantastiskt spännande. Tänk att svenske Håkan Guldkula som hade en dröm om att lansera en champagne, och letade efter någon som kunde hjälpa honom med det och att det då var en annan svensk Richard Juhlin som var personen han letade efter. Och ska man ha hjälp av någon, ja varför då inte ta hjälp av världens bäste som är Richard Juhlin. Richard som sätter smaker och dofter som ingen annan när det gäller champagne.

Håkan Guldkula Richard Juhlin

Håkan Guldkula

Håkan Guldkula kommer från Dalarna, läste ekonomi i Göteborg och hamnade sedan i England. Han började karriären som dammsugarförsäljare på Electrolux, för man skulle lära sig från grunden annars fick man inte bli chef! Håkan sökte ett stipendium av Anders Wall och flyttade till New York och hamnade på Handelskammaren. Efter det tog han sig in på en investmentbank, gjorde karriär och förlorade sin förmögenhet på börsen. Han startade därefter flera olika bolag, och under sina resor i champagne provade han på många olika sorters av champagne som ej var kända. När Håkan frågade varför så berättade de att de inte la pengar på marknadsföring utan på bra druvor så att de kunde hålla vettiga priser. Där och då såddes ett frö om att starta ett eget champagnemärke. När sedan möjligheten kom så konstaterade han att han kunde ju inget om champagne och hans gamle vän Håkan Swahn som hade startat restaurang Akvavit i New York parade ihop Håkan med Richard Juhlin. Sedan dess har Juhlin varit kvalitetsansvarig för satsningen Guldkula. Och Håkan kör på samma sätt som de mindre kända champagnehusen i Frankrike, inte en massa pengar på marknadsföring utan pengarna som investeras går till att producera bra champagne!

Historien om namnet Guldkula

Håkans morfar åkte till Amerika eftersom det var svårt att få jobb i Dalarna. Han fick frågan om vad han skulle göra i Amerika, och sa att han i värsta fall fick gräva guld i Amerika. Det gav upphov till hans smeknamn “Guldgrävaren från Dalarna”. Men eftersom det var lite långt så blev det förkortat till Guldkula. När han sedan kom till New York uppgav han namnet Guldkula. Tillbaka i Sverige igen i lilla Dalarna dit han hade med sig den första bilen i byn, och det nya namnet Guldkula så blev det lite för mycket för byborna och hans flickvän sedermera fru Anna. Han gjorde en deal med sin flickvän, behåll bilen men inte namnet Guldkula vilket han sedan ångrade. När Håkan sedan flyttade till New York så ville hans morfar att han skulle ta namnet Guldkula vilket Håkan gjorde.

Guldkula Diamond Grand Cru Vintage 1998 Magnum

Idag har Richard Juhlin valt ut ett flertal druvor för Guldkula champagne, varav den mest spännande är Guldkula Diamond Grand Cru Vintage, 1998 Magnum som det endast finns 200 flaskor av i Systembolagets beställningssortiment. En riktigt spännande dryck med mycket karaktär som kan ligga till sig något år om man vill det. Världens bästa gåva kanske för något speciellt tillfälle. Jag hoppas att jag får chansen att prova på Diamanten om några år, jag tror att den kommer att vara magisk!Pris, 9300 kronor.

Richard Juhlin och Malin Nordblom

Guldkula

Idag finns det ett flertal varianter av Guldkula att välja på, och de ligger på riktigt bra priser med tanke på vad du får. En Guldkula Premier Cru ligger på 299 kronor! Och deras Green som jag verkligen tycker om har ett pris på 499 kronor!

Tack Dominika Peczynski (och Torsten) för en fantastisk kväll. På bilden Linda, jag och Dominika.

Mycket nöje!!
/Malin, ej någon sommelier men uppskattar verkligen en bra champagne!

Hej, tack för att du läste! /Malin