Vve Fourny & Fils

Jag var på en härligt bubblig provning med Charles Fourny, en av bröderna från Vve Fourny & Fils. Charles Fourny kommer från en vinodlarfamilj i Vertus som har har odlat viner ända sedan 1856! Charles mamma tog över för cirka 40 år sedan, dock var det inget tvång att bröderna skulle ta över. Vertus ligger i den södra delen av Côte des Blancs sluttningen i Champagne. Deras odlingarna sker enligt ekologiska principer, och man tillsätter ingen annan näring än kompost som plöjs ner i jorden. En del av vingårdarna skyddas även genom att täckas över med gräs. 2020 är blev gården certifierad ”High Environmental Value Level 3”

Fourny Champagne provning

Provning

Under provningen fick jag prova på följande drycker som du nedan ser mitt utlåtande om:

Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru – Typisk Vertu stil, och lite rund i smaken. Härlig frisk smak av äpplen, citrus och päron. Ganska torr i smaken. 329:-


Vve Fourny Grande Réserve Brut Premier Cru – En spännande blandning av chardonnay och pinot noir druvor från Vertus. Mycket bubblor, ren smak och du känner smaken av pinot noir och mogna äpplen. 329:-


Vve Fourny Vertus Brut Nature Blanc de Blancs – Frisk doft, lite som en citronglass. Smakar av päron, sommar och choklad! 349:- 


Vve Fourny Cuvée ”R” Extra Brut – Cuvée R, där R kommer från pappans namn, Roger. Min absoluta favorit från Fourny. Doft av en fuktig höstdag och våt halm. Riktigt slående smak, mycket druva och även smak av kola. Perfekt till parmesan eller Foie Gras. Fick tipset att den är bättre dagen efter, så nästa gång får jag spara lite eller planera.. 489:-


Vve Fourny Monts de Vertus Premier Cru 2014 – Min första tanke var att den doftar av ost! Smak av körsbär och barndomens godisbitar! 539:-

Roliga fakta..

2011 fick man även äran att servera sin Blanc de Blancs Brut Premier Cru till Nobelmiddagen.

Smart detalj

Alla flaskor från Fourny har etiketter med olika färger för att folk ska kunna särskilja dem.

Alla smaker och utlåtanden är mina, jag är ej någon utbildad sommelier utan endast en person som med glädje dricker ett glas gott champagne!

/Malin

Hej, tack för att du läste! /Malin