Restaurang Jebena

Eritreansk / etiopisk mat och dryck på restaurang Jebena på Kungsklippan i Stockholm. Restaurang Jebena är restaurangen som många susar förbi eftersom den ligger precis efter spärrarna på Rådhusets tunnelbanestation. Här äter man med händerna och gärna från stora fat som man delarmaten ifrån. Man äter maten med hjälp av det eritreansk etiopiska brödet Teff Injera som man skyfflar upp maten på. Teff Injera påminner om en korsning av sockerkaka och pannkaka och bakas av teffmjöl som är naturligt glutenfritt.

Teff Injera med Beb Áinetu, olika sorters hamli -sauterade grönsaker, Timtimo -röda linser, potatis och olika sorters röror…
Mestej

Mestej även kallat Mes eller Tej beroende på var du är. Mestej är mjöd men kallas ofta för honungsvin eftersom den är gjord på fermenterad honung. Man dricker ofta Mestej ur ett vasliknande föremål, Berele. Mestej sägs vara den äldsta alkoholen i världen, men det är en av de äldsta så mycket är säkert. I Etiopien finns det Tej hus där man kan dricka Tej men de allra flesta brygger sin egen Tej som man sätter sin egen prägel på berende på vilken honung som används. Förr i tiden var det endast kungar och drottningar som fick drick MesTej. De flesta Etiopiska restauranger har sin egen variant, be att få in Tej Bet vilket är Husets Tej.

Vissa dagar på Jebena kan du även beställa in kaffe på nyrostade eritreanska bönor. Doftar ljuvligt!
Söndagar på Jebena.

Adress:

Restaurang Jebena, Kungsklippan, Stockholm (nere i tunnelbaneuppgången Rådhuset)

Mer om mat, restauranger, dryck och annat trevligt hittar du här: https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin