Asiens 50 bästa restauranger

Detta året delades Asiens 50 bästa restauranger (Asia’s 50 Best Restaurants) ut i Singapore. Det var den första fullskaliga Asiens 50 bästa restauranger prisutdelningen sedan pandemins början och det var ett fullsatt Resorts World Sentosa under gårdagskvällen. När jag träffade chef Pam från restaurang Potong i Bangkok innan prisutdelningen så var hon så himla glad över att vara på plats, hon skulle festa hela natten lång och ha roligt! Extra roligt hade hon eftersom hon hamnade på nummer 35 på listan!

Le Du

Det var ett känslosamt tal Thitid ‘Ton’ Tassanakajohn höll när han förstod att hans restaurang Le Du hade klättrat upp till första platsen efter att ha varit med på listan ända sedan 2017, Ton tackade personal, familj, media och alla samarbetspartners för ett gott samarbete. Just alla bönder har han ett nära samarbete med och på Le Du arbetar man endast med thailändska råvaror i säsong. När restaurangen öppnades så fick han mycket kritik för att de serverade Thailändsk mat på thailändska råvaror. Men det Ton gör är en uppdaterad version av rätterna. (läs mer om restaurangen här: https://fabfoodieswede.com/2023/02/21/bangkoks-basta-matstallen/ ) Även Tons andra restaurang Nusara hamnade på “50 Best restaurants” listan, den på plats nummer 3! Nusara är en mindre restaurang som är en hyllning till hans mormor, den har dock endast 10 platser men Ton letar efter en större lokal. Nusara är enligt Ton hans lekplats där han kan testa en massa roliga saker.

Singapore

Singapore fick med 9 restauranger på listan och “svenska” Zén hamnade på 21a plats med sitt nordisk asiatiska kök. Zén fick även Gin Mare Art of Hospitality Award priset!! Odette hamnade högst upp av restaurangerna i Singapore med sin 6:e plats och Louisa Lim som är konditor på Odette fick Asia’s Best Pastry Chef Award, sponsored by Valrhona. Labyrinth klättrade upp hela 29 steg till 11:e plats!! Born som endast öppnade förra året kom på 36:e plats.

Chef Pam från Potong med sin man Tor och jag.

Bangkok

Även Bangkok var representerade av hela nio restauranger. Nusara som även den är driven av Le Du’s Chef Ton placerade sig som nummer 3. Gaggan Anand återinträde som nummer 5 på listan och hans mexikansk-indiska matställe Ms. Maria & Mr. Singh på nummer 33.! Bröderna Sühring med sin tyska gourmet restaurang på 22:a plats och ikonen Raan Jay Fai på nummer 38. Potong och Baan Tepa som båda leds av kvinnliga kockar, debuterade på nr 35 respektive nr 46.

Gaggan Anand, Vladimir, Fabio, Rydo och jag efter utdelningen av 50 Best Restaurants.

Nykomling

Avartana i Chennai tar hem det högsta priset för nya bidrag på 30:e plats. Mumbai och Delhi har båda med en restaurang vardera: Masque på No.16 och Indian Accent på No.19 respektive. Manila’s Toyo Eatery går åter in i rankingen som nummer 42 och vinner även Flor de Caña Sustainable Restaurant Award. Metiz, med en meny som belyser Filippinernas terroir, ansluter sig till listan för första gången på plats nummer 4. Johanne Siy von Lolla blev utsedd till Asiens bästa kvinnliga kock, hennes kommentar var -Jag hoppas att detta priset snart är föråldrat! Och just det här priset har väldigt många åsikter om, förhoppningsvis är vi snart alla jämlika och priset blir föråldrat precis som Johanne Siy von Lolla hoppas.

Se bild för full lista!!

På plats, Malin Nordblom

50 Best restaurants in Asia 2023.

Hej, tack för att du läste! /Malin