Thitid ‘Ton’ Tassanakajohn

Thitid ‘Ton‘ Tassanakajohn är innehavaren av både restaurang Le Du som hamnade på första plats under “Asia’s 50 Best Restaurants” men även Nusara som hamnade på tredje plats. Ton som både är driftig som få, ödmjuk och otroligt populär hemma i Thailand hade inte förväntat sig att ha båda sina två restauranger i toppen. Det var en mycket känslosam “chef Ton” som jag träffade efter ceremonin på Sentosa i Singapore. Här nedan följer en intervju med Thitid ‘Ton‘ Tassanakajohn.

Vad är det första du ska göra när du kommer hem till Bangkok?

-Jag ska fira med teamet, familj och vänner!, det är vårt gemensamma pris!

Vad betyder det för dig och ditt team att ha blivit framröstad till Asiens bästa restaurang?

-Jag känner att både jag, mitt team, min familj, alla bönder och fiskare vi är alla lika glada nu. Enligt många människor så var jag galen som öppnade en restaurang med thailändska maträtter på lokala råvaror som enligt alla var billiga. Men jag ville ha en restaurang som representerar Thailand med mat som är tillagad av våra riktigt bra råvaror. Därför har jag från dag 1 sett till att ha ett nära samarbete med alla producenter som alla har riktigt hög kvalitet. Jag vill inte bara representera det Thailändska köket utan även alla de som arbetar så hårt med att odla, fiska och producerar högkvalitativa råvaror. Vi behöver alla varandra och arbetar ihop. Jag är verkligen så glad att jag får representera Thailand på detta viset! Och idag är det ju trendigt att arbeta med lokala råvaror, jag var bara före min tid.

Vad tror du detta betyder för Thailand?

– Jag hoppas att alla, även thailändarna själva nu ser att det thailändska köket är något att räkna med. Ofta ser många thailändare ner på det thailändska köket . Om du har passionen och kärleken till landet så är det möjligt att göra något mer, jag har arbetat så hårt under 10 år och nu har jag gjort det omöjliga möjligt. Vi har så många smaker, färska örter, kryddor, jag tycker att vi har allt. Maten kan vara stark, söt, sur, salt och ibland bitter och den kombinationen gör att både street food och gourmet maten i Thailand blir unik.

När kände du att det vände på restaurangen, när började gästerna förstå vad du gjorde?

-Jag vill att både mina utländska och mina thailändska gäster ska få uppleva det fantastiska vi har när det gäller alla smaker och texturer. På ett vis så vill jag utbilda gästerna så att de förstår mer om Thailand och vårt matarv. Jag tror att om vi respekterar råvaran och hanterar den med respekt och passion så kan vilken ingrediens som helst bli till något speciellt.

Hur gör du för att behålla och även för att hitta nya talanger till dina restauranger?

-Många i mitt team har arbetat med länge. Jag uppmuntrar och litar på dem, man kan bara göra en del med sina två händer så det gäller att man arbetar tillsammans med sina händer. Och är man ett team som arbetar ihop, så kan man nå långt.

Berätta lite mer om gemenskapen mellan kockar i andra länder:

-Det viktigaste med att bli inkluderad i “50 Best” familjen är att den ger så många vänner, både när det gäller kockar och andra på restaurangerna, men även foodies och journalister. Det blir som en familj, jag är så lycklig över att kalla många av er familj och vänner. (Tack Ton, jag är hemskt glad över att vara en av dem). Även om jag inte skulle vara nummer 1, så är jag fortfarande exakt på samma vis, jag har min passion för det Thailändska köket. Att arbeta på en restaurang är både hårt arbeta och ofta stressigt, men när det är prisutdelningar som denna så får vi träffas som en stor familj. Varje år ser jag fram emot detta, jag vill tacka er alla för att jag får denna chansen!!

Vad tror du om framtiden?

– Jag har inte hunnit smälta allt ännu, men jag kanske flyttar några dörrar längre bort till en större lokal för Nusara. Men jag kanske borde planera något mer för Le Du nu… Jag har dock inga fler planer, jag har ganska mycket att göra som det är.

Hur känns det att ha två restauranger i toppen?

-Jag förväntade inte mig detta alls, att vara i topp 10 var redan stort. Jag känner som att jag nästan ska sluta andas, jag är fortfarande i chock och så otroligt tacksam! Jag ville göra något annorlunda, och mina restauranger är väldigt olika varandra. Jag ville göra det både som kock och thailändare, Le Du är en modern Thai cuisine och något jag startade för 10 år sedan, det är roligt och lekfullt där jag får använda mig av olika tekniker. Nusara är något jag skapade för min mormor och familj, jag ville ha en restaurang med en mer klassisk thai cuisine. Jag vill kunna erbjuda de olika sorternas kök vi har, det är väldigt personligt för mig. En del tycker om Nusara, andra Le Du och visa gillar båda.

Vad driver dig?

– Jag vill ta det Thailändska ut i världen. Det är ett så rikt och mångsidigt kök.

Vad har du favorit streetfood?

-Thai Holy Basil Stir-Fry är min favorit!

Vem har inspirerat dig att bli kock?

-Min mamma, mormor och även Chef david Thompson.

Malin Nordblom

Chef Ton Bild Malin Nordblom

Hej, tack för att du läste! /Malin