Emil Åreng

Emil Åreng är Creative Director för Cadier Baren på Grand Hotell i Stockholm,  har gett ut ”Salongs i Norrland” och är otroligt duktig på att skapa nya spännande smakkompositioner. Emil har varit barchef på Rex 2010-2014, Open/Closed bar i Umeå och är ambassadör för Hernö Gin. Jag ställde lite frågor till Emil Åreng:

När bestämde du dig för att bli bartender?

-När jag var 19 år så jobbade jag på Schlager Bar i Lycksele, och efter det var jag fast. 

Har du gått någon utbildning? 

-Jag gick en bartenderutbildning i London. 

Vad är det roligaste med yrket?

-Att jag får träffa så otroligt många intressanta människor.

Vad inspirerar dig? 

-Från att förut ha baserat cocktails på smaker, så tar jag numera inspiration från filmer,  museum, ja helt enkelt allt runtomkring mig. Man måste vara öppen för allt, för du inspireras av allt på något sätt.

Ett av dina bästa drinkminnen? 

-Bulletin Place i Sydney, där bytte de cocktailmenyn varje dag efter vad som fanns tillgängligt på marknaden.

Finns det någon bartender som du tycker är en bra förebild? 

-Hampus Thunholm (Svartklubb by Fäviken) som är min vän och en väldigt duktig bartender. Men även Sullivan Doh som har Le Syndicat i Paris. och Ago Perrone på The Connaught i London är otroligt duktiga och inspirerande!!

Vilken är din signaturdrink?

-Kasken! (Absolut Elyx Vodka, Byrrh infuserad med kaffebönor, lönnsirap)

Vad tror du att du gör om 5 år? 

-Svårt att gissa, jag gör nog samma som idag. Och har släppt två böcker till och är delägare i en restaurang.

Några gästspelsom sticker ut extra mycket som du har gjort?

-Ett var på lilla Örebro där jag serverade 300 drinkar under en kväll. Ett anat minnesvört gästspel var när jag gästspelade på Central Station i Libanon.

Vad gör dig till en bra bartender? 

-Lyhörd, kreativ och jäkligt snacksalig.

Text och bild Malin Nordblom

Hej, tack för att du läste! /Malin