Ugnsbakad citronkyckling med potatis

Ugnsbakad citronkyckling, eller ugnsbakad citronkyckling med vitlök och rosmarin. För det är de smakerna som sätter smaken på den här ugnsbakade majskycklingen. Du kan använda dig av någon annan kyckling, men jag tycker att majskyckling är så mycket godare att jag alltid väljer det. Jag serverar ofta rätten med potatis, men vill du hellre äta citronkycklingen med ris, sallad eller på något annat vis så hoppar du bara över potatisarna.

En hel måltid som lagas i ugnen.

Ingredienser ugnsbakad kyckling

4-5 portioner

Tidsåtgång förberedelser 15 minuter, i ugnen 1 timme 15 minuter

 • 1 st majskyckling på ca 1,7 kg
 • 1 hel vitlök
 • 2 ekologiska skrubbade citroner
 • 100 gram smör
 • peppar
 • 3 kvistar färsk eller fryst rosmarin
 • Kosher flingsalt, eller annat flingsalt
 • 700 gram delikatesspotatis (eller annan potatis)

Så här gör du

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Torka av kycklingen med en bit hushållspapper och lägg den i en ugnsform.
 3. Smält 25 gram smör, eller använd smör som stått framme en stund och smeta in hela kycklingen utvändigt.
 4. Peppra och salta kycklingen.
 5. Dela en citron på mitten och tryck in en ena halvan i kycklingen.Dela vitlöken på mitten försiktigt och tryck in ena halvan i kycklingen också. De andra halvorna av citroner och vitlöken lägger du i ugnsformen och tar lite smör på dessa med.
 6. Jag lägger 1-2 kvistar rosmarin inne i kycklingen. Den andra lägger jag i formen så att smöret får ta lite smak av rosmarin med.
 7. Sätt in i mitten av ugnen i 45 minuter. Smeta på lite nytt smör var 15 minut ungefär på både kyckling, vitlök och citron.. Du behöver cirka 75-100 gram smör för att få smör i formen att använda som sky till potatis och kycklingen när du serverar den.
 8. Under tiden delar du potatisarna i klyftor och kokar dem i 10 minuter. Låt dem sedan rinna av i ett durkslag.
 9. Efter 45 minuter tar du ut kycklingen och smörjer den med det smälta smöret från botten av formen, och lägger ner potatisarna i formen med. Ta en sked och snurra runt dem i smöret och sätt sedan in ugnsformen i ugnen och sänk värmen till 190 grader.
 10. Efter en kvart vänder du potatisarna i smöret och låter allt stå en kvart till.
 11. När 30 minuter har gått så ta temperaturen på kycklingen, den ska ha en innertemperatur på 75°-80°. Eller så ser du om köttsaftens färg är klar och ofärgad. Då är den klar! Om inte så låt kycklingen stå ett tag till i ugnen!! Det beror ju lite på hur stor kyckling du har, och hur din ugn är. Om kycklingskinnet är tillräckligt brunt så lägg foliepapper över.
 12. När kycklingen är klar så låt den stå 5-10 minuter innan du skär upp den. Pressa den varma citronklyftan över kycklingen om du vill, eller i en hög på tallriken. Det är gott att doppa i! Vitlöksklyftorna är goda att äta!
 13. Smaklig måltid!! Hoppas du gillade kycklingen!
Dags att sätta in kycklingen i ugnen!

Recept och bild © Malin Nordblom

Insta; @fabfoodieswede, Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Hej, tack för att du läste! /Malin