Tommi Tuominen

Tommi Tuominen från restaurang Finnjävel i Helsingfors var en av kockarna under Stars du Nord galan i Stockholm. Tommi Tuominen driver tillsammans med Henri Alén restaurangen med det underbara namnet Finnjävel. Tanken var att Finnjävel skulle vara ett 2-års projekt, men Finnjävel blev så populär att den nu återfötts. Här serveras rätter med inslag från de finska skogarna, sjöar, fjäll och åkrar. Jag träffade Tommi och ställde lite frågor till honom.

Tommi Tuominen under invigningen av Stars Du Nord.

Kan du berätta lite om vad för typ av mat ni serverar.

-När jag lagar mat på Finnjävel så är allt så galet och konstigt att det har förändrat mitt sätt att laga mat helt och hållet. Alt är baserat på klassiska finska rätter och det är så annorlunda att laga mat på det sätter idag. Det vi försöker göra är att behålla smakerna och hur man tillagar rätterna, men att ändå få till en liten nytänkande twist. Finnjävel har verkligen varit en ögonöppnare för mig, och jag uppskattar verkligen allt jag lärt mig under den här tiden!

När ni har gäster från andra länder, vad tycker dom om det finska köket?

-Ibland är det såklart väldigt konstigt för dom eftersom de inte är vana vid den här typen av mat. Det är väl det som gör att de är extra nyfikna på att besöka Finnjävel eftersom vi är så exotiska. Och de kanske inte ens tycker om allt vi serverar men vi har gett dem en annorlunda upplevelse och förhoppnigsvis tyckte de om det mesta…

Hållbar matlagning, hur gör ni det?

-Vi lagar ju mat på mormors vis, tillbaka till när familjer nästan var helt självförsörjande. Vi försöker att handla allt lokalt, att använda sig av hela råvaran. Och det är exakt så man gjorde förr, lite som att vi går tillbaka i tiden och gör allt på rätt sätt igen efter att ha varit vilse. Många i Finland arbetar på detta viset, vi kanske inte är ett stort land men vi är många som försöker föregå med ett gott exempel.

Vad har du för planer här näst?

-Om vi tar planerna för Finjävel så har jag många tankar om hur och vad vi ska hitta på i köket. Många av rätterna är riktigt svåra att tillaga eftersom det är svårt att behålla den gamla maträttens själ när vi försöker tillaga den på ett modernare vis.

Vad är det första du tittar efter när du själv besöker en restaurang?

-Atmosfären, det är det viktigaste av allt för att upplevelsen ska bli bra.

Beskriv dig själv med fem ord:

-Driven, ödmjuk, entusiastisk, hungrig och en Finnjävel….

Text och bild Malin Nordblom

Tommi Tuominen från restaurang Finnjävel och Malin Nordblom.

Hej, tack för att du läste! /Malin