Äppelkompott dessert

I Sverige har vi många goda äpplen att ta tillvara på och en av många goda saker man kan göra med äpplena är att slänga ihop en äppelkompott dessert. Visst är dessa äppletider ( äppeltider ) helt underbara?? För att göra det extra gott så serveras gärna äppelkompotten med både vispad grädde och vaniljsås, visst låter det riktigt gott? Äppelkompotts efterrätten är en av alla desserter vi bjuder på när jag arbetar på KSLA och den brukar vara populär bland våra gäster. Äppelkompotten passar även bra till pannkakor, bakverk, glass, gröt eller med morgon müslin till exempel… Mycket nöje och ett äpple om dagen ska ju vara bra, undrar om det räknas när man äter det i en äpplekompott?

Ingredienser äppelkompott

5 portioner

 • pressad citron eller citronsyra
 • 250 g tärnat äpple
 • 1 dl äppelmust
 • 2 krm malen kardemumma
 • ev 1-2 msk strösocker

Att toppa med

 • 2 ½ dl vaniljsås
 • 1 ¼ dl vispgrädde
 • 10 tunna äppelklyftor
 • blad av citronmeliss

Du behöver även…

 • små glas, cocotter eller skålar
 • bivaxduk eller plastfolie
 • spritspåse med tyll

Så här gör du

 1. Börja med att hälla kallt vatten i två skålar, och häll sedan i pressad citron eller citronsyra. I den ena lägger du äppelklyftorna till garnering, och i den andra äppeltärningarna till kompott, så att de inte mörknar.
 2. Det är valfritt om du vill skala äpplena till kompotten, men jag tycker det ser trevligt ut med lite färg på kompotten. Skär upp de tunna äppelklyftorna till garnering och lägg i citronvatten. Ställ i kyl.
 3. Tärna resten av äpplena till kompotten och lägg i citronvatten. Häll äppelmusten i en kastrull och koka upp den med kardemumman. Lägg ner ¼ av de tärnade äpplena i musten och koka upp. Sänk sedan värmen till låg och sjud ihop till ett mos.
 4. Höj värmen igen och lägg ner resten av äppeltärningarna. Låt dem sjuda helt kort i moset så att de blir nästan mjuka. Smaka av och tillsätt eventuellt socker. Ta av från värmen och kyl kompotten. Bottna glasen/cocotter med kompotten och förvara under bivaxduk eller plastfolie till servering.
 5. Servering: Torka av äppelklyftorna till dekoration. Skeda vaniljsåsen över kompotten. Vispa grädden, fyll på spritspåse och spritsa på grädden. Dekorera med äppelklyftor och citronmeliss.

Hoppas det smakar!

https://fabfoodieswede.com/category/recept/desserts/ Fler efterrätter hittar du via denna länken!

Du hittar även lite filmklipp på min YouTube kanal. https://studio.youtube.com/video/f_MJoxISBrY/edit

2 reaktioner till “Äppelkompott dessert

Hej, tack för att du läste! /Malin