Manti – Turkiska dumplings

Manti (mantu, uttalas mante) är en variant som kan liknas vid turkiska ravioli eller små dumplings. Ofta är de fyllda med en lammfärs eller någon annan färsfyllning, vill man göra manti på vegansk färs så går det lika bra! De små turkiska dumplingsen kokas snabbt upp och serveras med två olika såser. Himmelskt gott om du frågar mig!! Dock tar det ganska lång tid att göra de små turkiska manti dumplingsen, så jag rekommenderar att låta familj och vänner hjälpa till. Det går bra att frysa dem om du gör många mantis. Manti introducerades först till Anatolien under det osmanska riket på 1200-talet. Man tror att de turkiska och mongoliska handelsmännen och ryttarna som reste genom Asien under de kalla vintrarna hade med sig Manti eller”mantu”. Man hittar varianter av manti i bland annat Grekland, stora delar av Asien och Armenien.

Mycket pill med att göra de små dumplingsen, manti.

Ingredienser Deg

 • 500 g mjöl
 • 1 tsk salt
 • 3 ägg
 • 150 ml vatten

Fyllning:

 • 1 mellanstor lök
 • 250 g lamm, nöt eller vegansk färs
 • ca 3 msk finhackad persilja
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
 • Du kan även ha i 1/2-1 tsk muskotnöt

Smörsås ingredienser

 • 50 gram smör
 • 1 msk olivolja
 • ca 2 msk röda chiliflakes eller 1,5 msk paprikapulver (alternativt hälften av varje)
 • Eventuellt 1 msk torkade myntablad

Yoghurtsås

 • 500 gram Turkisk eller Grekisk yoghurt
 • 1 -2 vitlöksklyftor, krossade och finhackade
 • Salt

Att toppa med
Sumac och / eller färska myntablad

Gör så här:

 1. Vispa ihop mjöl och salt i en stor skål.
 2. Tillsätt ägg och vatten, rör om med en gaffel tills allt är blandat, använd sedan händerna för att forma en degboll. Täck därefter med en fuktig trasa. Medan degen vilar gör du fyllningen och såserna.
 3. Blanda yoghurt och krossad vitlök i en skål och smaka av med lite salt. Sätt in i kylskåpet i en burk med ett lock.
 4. I en mellanstor skål blanda färs, finhackad eller riven lök, persilja, salt och peppar. (använd helst händerna för att blanda)
 5. Dela degen i 2-3 bitar. Använd en degbit i taget och täck resten av degen med en fuktig ren handduk så att den inte torkar. Antingen använder du dig av en pastamaskin eller så kavlar du ut degen tunt på en lätt mjölad yta .Skär upp degen i först i långa rader och sedan till små rutor på ungefär 2,5-3 cm.
 6. Med hjälp av en liten sked så lägger du en bit fyllning av ungefär en ärtas storlek i mitten på varje.
 7. Vik ihop de diagonala hörnen av varje ruta, kläm hårt för att försegla ordentligt.
 8. Placera dem på mjölat underlag eller på bakplåtspapper. Ska de frysas in så lägg dem på bakplåtspapper i en plastbehållare. Du måste ha bakplåtspapper till varje nytt lager så att de inte fastnar.
 9. Koka upp en stor gryta med vatten och när det kokar så lägger du i alla manti. Skruva ner värmen och låt sjuda i cirka 10-12 minuter.
 10. Under tiden de sjuder så smälter du smöret i en annan mindre gryta. När det smält så tillsätter du olivolja, chili flakes eller paprika och eventuellt torkad mynta och rör om. Rör runt ordentligt och ta bort grytan från spisen efter cirka 1-2 minuter.
 11. Sila av dumplingsen, lägg upp dem i en stor skål. Häll över yoghurtsåsen och rör runt i smörsåsen och häll sedan över den också.
 12. Strö över lite Sumak och rivna myntablad på toppen.
 13. Servera direkt!
Manti passar bra om du sa servera många olika maträtter. © Malin Nordblom

Fler recept hittar du på bloggen och du hittar även mig på YouTube: https://youtu.be/MciSOKzgHHM?si=pHNjVae9ympwMfgR

Hej, tack för att du läste! /Malin