Gör din egen grönsaksbuljong

Att göra sin egen grönsaksbuljong är ett både billigt och svinnsmart sätt att ta tillvara på alla rester man får när man lagar mat. Många gånger är det faktiskt så att skalet är det nyttigaste, så det är ju bra om man då kan använda sig av det. Om du använder dig av mycket grönsaker, lök och rotfrukter under en samma dag så kan du koka upp buljongen direkt. Annars sparar du bara allt i frysen tills du har tillräckligt för att koka upp en grönsaksfond. Älskar att man kan ta tillvara på så mycket som möjligt på ett riktigt svinnsmart sätt och till på köpet så vet du vad din grönsaksbuljong innehåller.

Grönsaksbuljong

Du kan använda dig av vad du vill när du kokar en grönsaksbuljong men potatis ger inte så mycket smak, och kålrot, rättika och rädisa ger en besk smak. Men annars brukar jag tänka att om det är något du man äta så kan man koka buljong på det. Ta till vara på ändarna och skalet av dina rotfrukter, lök och annat som du använder dig av. Jag brukar inte använda svamp i min grönsaksbuljong, utan gör egen svampbuljong vilken är god att ha i soppor https://fabfoodieswede.com/category/recipes/soppor/ och såser. Det du har mest av i buljongen smakar den mest av.

  • Om du vill så kan du fräsa löken och grönsakerna en stund innan de ska ner i buljongen. Det ger en annan smak på buljongen och jag gör det ibland.
  • Släng ner alla grönsaker, blad och blast som går att äta och fyll på med vatten i en gryta.
  • Koka sedan upp allt och sänk sedan värmen och låt allt sjuda. Skumma av om det behövs.
  • Peppra gärna med vitpeppar, och tillsätt eventuellt ett lagerblad eller två.
  • Salta när det nästan är klart.
  • När det har sjudit i cirka 25-30 minuter så silar du av och låter svalna en stund. Och från att ha haft grytan full så har du nu reducerat ner vätskan till en härlig buljong full av smak!
  • Häll upp på en steriliserad flaska eller fyll iskuber med fonden så kan du lätt ta fram efter behov.

2 reaktioner till “Gör din egen grönsaksbuljong

Hej, tack för att du läste! /Malin