Reseguide till Tallinn

Ett spännande resmål som man enkelt når med både färja och flyg från Sverige. Tallinn är fint att besöka om man är intresserad av historia eftersom det är en stad full av gamla vackra byggnader och en lång och spännande historia. Gamla stan i Tallinn är en av städerna som är med på UNESCO’s World Heritage List och Gamla stan är Tallinns äldsta del av stan. Är man intresserad av mat så är Tallinn en riktig pärla att besöka eftersom Tallinn har ett riktigt spännande utbud av mat till ett riktigt bra pris! I stan hittar man även många mode och designbutiker som har ett unikt utbud och mycket av kläderna man hittar i de mindre butikerna är uppsydda i ett enda exemplar. Scrolla ner här på bloggen så hittar du min reseguide till Tallinn med både restauranger, fakta och lite annat smått och gott om Tallinn. Reseguiden uppdateras så fort jag besöker stan igen!

Restauranger i Tallinn

Kvällen på 180 Degrees börjar i deras lounge med champagne och Amuse Bouche.

180°  ( 180 degrees )

Fine dining av Matthias Diether och hans team på restaurang 180 Degrees. Med influenser från hela världen och estländska råvaror så levereras här en helt fantastisk matupplevelse! Det är spännande, vackert och riktigt bra! Gillar du lite lyxigare mat så är detta ett måste! De olika menyerna kostar antingen 119€ eller 139€, galet bra pris!!! Utbudet av vin är riktigt spännande, och kvällens dryck passade perfekt till maten!

Adress Staapli 4, 10415 Tallinn https://www.180degrees.ee/contact

“Pumpkin in the fields”
Italienskt i Tallinn på La Bottega.

La Bottega

Det är få gånger italienskt är lika gott som i Italien när du är i ett annat land än just Italien. På La Bottega i Gamla Stan i Tallinn fick jag en riktigt bra italiensk matupplevelse både när det gällde mat och vin. Ett bra utbud av både förrätter, pizza och huvudrätter med riktigt bra vin till. Både miljö och matupplevelsen var en fullträff! Restaurangen ligger i Gamla Stan så det är enkelt att promenera dit.

Adress: Vene 4, http://www.labottega.ee

La Bottega på Vene 4 i Gamla Stan.

Jahu

Restaurang Jahu är inte helt lätt att hitta där det ligger inrymt längst in i en badrumsbutik i närheten av den stora marknaden Balti Jaama Market. Och det är exakt så de vill vara, en touch av Avant Garde i Tallinn. Här byter man meny ofta men den gemensamma nämnaren på många av maträtterna är just Jahu, mjöl. Det är pizzor, burgare, pasta men även råbiff och anka. Till det finns det olika sorters hantverksöl, vin från småskaliga producenter och de serverar även riktigt bra kaffe. Tänk trendigt och gott, då är du på Jahu Resto.

Adress: Kopli 3, Tallinn Telefon http://+372 5596 0710 Mail @jahuresto

Jahu Resto

Restaurang Fotografiska

Restaurang Fotografiska i Tallinn drivs av Peeter Pihel som arbetat på Fäviken. Restaurang Fotografiska i Tallinn satsar precis som i Stockholm på att arbeta så hållbart som möjligt och även här är råvaran i fokus. Miljön är helt fantastisk och deras bar är värd ett besök den med! Spännande rätter som överraskar, personligen älskar jag restaurang Fotografiska för all deras kunskap och att de levererar spännande maträtter! Till på köpet så försöker de att använda allt av råvarorna, zero waste!!!

Adress Telliskivi 60a-8, 10412 Tallinn http://www.fotografiska.com/tallinn

Mer om Fotografiska i Tallinn https://fabfoodieswede.com/2022/02/17/femmes-uniques-pa-fotografiska-i-tallinn/

Man kan ju börja eller sluta kvällen på restaurang Fotografiska i deras lounge.

Friika Bar och Bao Jaam

Friika Bar och Bao Jaam är två ställen i ett på marknaden Balti Jaama Turg nära tågstationen. Här serveras grymt bra streetfood. Estländarna kallar sig själva för en Potatis Republik och Friika är just potatis. Så vare sig du väljer kött, fisk eller fågel så får du handgjorda pommes till det. Du kan även beställa en sallad med pommes och parmesanost. Deras Bao är värda ett eget besök, jag tog Crispy Chicken Bao och den var fullproppad av riktigt god krispig kyckling med en riktigt god sås.

Adress: Balti Jaama Turg http://www.friikabaar.ee

Bao och fries med en sallad på marknaden i Tallinn.
Vackra muraler på väggarna.

Olde Hansa

På Olde Hansa får man uppleva hur det var (på ett ungefär) att besöka en rik affärsman under medeltiden i Tallinn. Väggarna har handmålade muraler, delar av taket är klätt med gobelänger och både möbler och annat är som på medeltiden. Menyn är uppbyggd såsom den var på medeltiden och jag rekommenderar att äta något vilt och ta ett glas glögg eller öl till. Det finns 300 sittplatser här vid antingen långbord eller så väljer du ett mindre bord.

Adress: Vana turg 1 i Gamla Stan https://www.oldehansa.ee/making-contact/

Medeltida matupplevese på Olde Hansa.

Odessa Restaurant

Staden Odessa i Ukraina är känd för sin goda mat och på Odessa Restaurant serveras det ukrainsk mat från Odessa av ukrainare. Restaurangen ligger en trappa ner om du kommer från gatan. Odessa är kända för sin Borscht, kaviar och kyckling Kiev. Jag testade deras vareniks (potatisdumplings) med olika fyllningar och de var riktigt goda. Restaurangen inrymmer både en bardel och restaurangdel. När det är varmare ute så finns det även en uteservering. Mellanprisklass.

Adress Odessa, Pikk 30, Tallinn  https://www.odessaresto.ee/svyaz

Vareniks, ukrainska potatisdumplings.

5 Senses

Här kan man både äta, dricka och shoppa samtidigt. Smoothies, sallader, olika sorters pannkakor och lite annat smått och gott. Det finns även en cocktailbar i butiken om du är sugen på en cocktail till maten. Perfekt lunchställe i Gamla Stan med en massa roliga saker att titta på.

Adress: 5 Senses, Pikk 47, 10133 Tallinn Telefon: +372 5851 8322

God lunch på 5 Senses i Gamla Stan i Tallinn.

Kooker

Kooker är ett populärt pannkaksställe i Tallinn som serverar små goda pannkakor med många olika tillbehör att välja på. Till det finns glögg, kaffe eller lemonad. Du hittar en Kooker vid torget i Gamla Stan men de har även Food Trucks på olika ställen i Tallinn.

Mer info http://www.kooker.ee

Som ett gott snacks eller en dekadent lunch…

Põhjala Brewery & Tap Room

Tallin är fyllt av små hantverksbryggerier och det känns som att det finns ett bryggeri på nästan varje gata. Põhjala Brewery & Tap Room serverar riktigt många ölsorter och roligast är att välja ut några stycken och ta in mindre glas av dem. De samarbetar med andra bryggerier både från Estland och andra länder. Är man hungrig så serveras det Texas barbecue och annat i den stilen. Det går att boka in en tur i bryggeriet eller deras bastu”

Adress: http://Peetri 5, Tallinn 10415

Põhjala Brewery & Tap Room

Marknader i Tallinn

Blomstermarknaden

Blomstermarknaden är öppen dygnet runt och ligger precis vid Viru Gates där man går in i Gamla Stan i Tallinn. Klart värt ett besök, och ofrånkomligt att gå förbi blomstermarknaden nästan om du besöker Tallinn. http://Viru tänav 26, Kesklinna linnaosa, Tallinn

Balti Jaama Turg är både en inne och ute marknad.

Balti Jaama Turg

Balti Jaama Turg är en riktigt vacker marknad där du både kan köpa med dig korvar, sylt, grönsaker, godis, bakverk och en massa annat. Och vill du äta så finns det väldigt många ställen att välja på, och de flesta köken är representerade. På övre våningen av Balti Jaama Turg så hittar du en loppmarknad med både kläder, saker och möbler. Spännande ställe, och klart värt ett besök!!

Adress:  Kopli 1, 10412 Tallinn

Marknaden har både små hus där man kan gå in och äta, men även en massa marknadsstånd.

Gamla Stan i Tallinn (Vanalinn)

Gamla Stan i Tallinn (Vanalinn) är med på UNESCOs World Heritage lista och är garanterat den mest besökta platsen i Tallinn. Gamla Stan är en av de bäst bevarade hansastäderna i världen och idag samsas gammalt och nytt här. Man kan bara gå gata upp och ner och titta på alla vackra byggnader eller så stannar man och äter på någon av alla de många restaurangerna och caféerna som finns i Gamla Stan. Här kan man hitta många butiker som säljer hantverk, billigt mode och en massa annat. Delar av Gamla Stan är från 1100-talet och den omges också av en nästan komplett ringmur.

Del av den vackra gamla ringmuren i Tallinn.

Fakta Tallinn

Tallinn är den största staden i Estland och även dess huvudstad. Staden har cirka 430.000 invånare och Estland har ungefär 1,3 miljoner invånare. Förr kallades Tallinn för Reval och det finns en del som fortfarande säger det. På estniska säger man Tallinna om Tallinn.

Så här tar du dig hit.

Du kan välja att åka med flygplan eller båt. Både flygplatsen och båten ligger 10-15 minuters bilväg från stadskärnan!

Titta gärna in på min blogg för mer inspiration: https://fabfoodieswede.com/

En reaktion till “Reseguide till Tallinn

Hej, tack för att du läste! /Malin