Femmes Uniques på Fotografiska i Tallinn

Jag åkte till Tallinn och var med som gäst under en magisk kväll som gick under namnet Femmes Uniques på restaurang Fotografiska i Tallinn. Peeter Pihel överlät hela köket åt de tre grymt duktiga kockarna Elvira Lindqvist som till vardags är kreativ ledare på restaurang Oxenstiernan i Stockholm, Elvira Lindqvist har även arbetat som kökschef på Fotografiska i Stockholm, Angelica Udeküll som är en av de största stjärnorna när det gäller det estländska köket och Merlin Vettik som arbetar på restaurang Fotografiska. Under Femmes Uniques hoppade Marika Tikas in som sommelier på Fotografiska i Tallinn. Marika är en grymt duktig sommelier och kvällens drycker var spännande och passade perfekt med maten.

White Guide 2022 

Kvällen vilken var ett öppningsevenemang för White Guide 2022 inledes med samtal om kvinnliga kockars tankar, om det är någon skillnad i hur kvinnor förstår sig på råvaror olika, diskussioner om matlagning och varför den ofta har blivit en manlig domän. Det var många spännande diskussioner och vi var nog alla överens om att vi alla är lika men kvinnor ofta inte tar lika mycket plats. Mattias Kroon kom med en viktig infallsvinkel, ska det ske en förändring så måste man lyssna på både kvinnor och män. Kvinnors stora fördel är dock ofta att de är lugnare och lyssnar bättre, så är det självklart inte alltid men oftare. Vi kan väl säga som så att de som vill ta plats ofta gör det, vare sig de är män eller kvinnor…

Kvällens meny…

Maten var inspirerad av det estländska landskapet och vi fick prova på många fina smakkombinationer under kvällens lopp. En kväll där olika kockar samarbetar är alltid extra spännande eftersom den har de olika kockarnas karaktär på maten. Jag bjuder nedan på bilder av kvällen som gick.

Fotografiska adress:

Telliskivi 60a-8, 10412 Tallinn http://www.fotografiska.com/tallinn

Ankhjärta i Lapsang Souchong.
Rökta morötter md havtornskräm och granskottsolja.
Svamp från Kullamaa med karamelliserad lök och potatischips.
Beef Tataki med vitlökskräm och lingon.
Gösen läggs upp.
Gös från Peipsi med fermenterad selleri och svarta vinbär av Elvira Lindqvist.
Enbärs dessert.
Björnbär och fläder med mousserande vin glass.
Tipsy Sunchoke
Petit Fours
Peeter Pihel

Mer om Tallinn hittar du här: https://fabfoodieswede.com/category/restaurants/tallinn-estland/

En reaktion till “Femmes Uniques på Fotografiska i Tallinn

Hej, tack för att du läste! /Malin