Mat, vin och självplock på Sicilien

Sicilianska viner och mat i en helt fantastisk miljö under ett besök på den västra delen av vackra Sicilien med Cantine Settesoli och deras svenska importör Nigab. Den här lite mer oupptäckta delen av Sicilien är verkligen full av odlingar, små restauranger och då såklart ett riktigt bra utbud av Sicilianska viner. Jag hann även med lite självplock av kronärtskockor som jag tog med hem till Sverige. Och tycker du om mat och vin så är detta verkligen ett ställe att besöka!

Mat från havet finns på alla restauranger, som den här bläckfisken på restaurang Il Vigneto.

Restauranger

Jag besökte några riktigt bra restauranger under mina dagar på Sicilien, och jag hade även en helt underbar matupplevelse med Mandrarossa Kitchen Brigade kvinnorna. Nedan följer mina Sicilianska favorit restauranger.

Kom lite tidigare till ristorante Da Vittorio och ta en promenad på stranden.

Ristorante Da Vittorio

Ristorante Da Vittorio är en helt underbar restaurang vid stranden i Porto Palo. Här man gärna fisk och skaldjur och njuter av havsbrisen. Är ni flera så beställ in olika rätter att dela på, deras Vongole och de olika rätterna med räkor är riktigt bra. Restaurangen är ofta fullbokad så boka gärna ett bord innan om du har möjlighet.

Prisklass mellan. Passar alla, och valfri klädstil.


Via Friuli Venezia Giulia 9, 92013 Porto Palo, Sicily Italy +39 0925 78381

Länk till restaurangen https://www.ristorantevittorio.it/

Precis vid havet serverar Ristorante Da Vittorio läckerheter från havet och lokalt vin från Mandrarossa.

Il Vigneto

Il Vigneto har både restaurang och hotell på landet utanför Menfi. Jag bodde på hotellet och sista kvällen åt vi här, man kan ju säga att jag verkligen inte blev besviken. Grymt bra, och de flesta som äter här bor inte på hotellet. Men rummen är fina så en kombination rekommenderas. Av lokala råvaror trollade de fram den bästa Vongolen jag ätit men precis allt var bra här sashimi, friterade räkor, bläckfisk… Vinet, maten och sällskapet, allt var bra men det sista får du fixa själv.

Prisklass mellan. Passar alla, och valfri klädstil.

Contrada Gurra di Mare, 92013 Menfi AG, Italy +39 0925 195 5191 https://www.ristoranteilvigneto.com/en/

En flaska Grillo och en tallrik med havets läckerheter att börja kvällen med på ristorante Il Vigneto.

Mandrarossa Kitchen Brigade

Ett gäng kvinnor som alla besitter en stor kunskap om lokala recept är kvinnorna bakom Mandrarossa Kitchen Brigade som grundades 2012. Tillsammans har de letat genom gamla recept där många av dem har gått i arv i generationer. De lagar traditionell siciliansk mat som kombineras med olika viner från Mandrarossa. Alla kvinnorna har någon anknytning till Mandrarossa och de är ofta ute på festivaler och events. Är man minst 10 personer så kan man boka in en lunch hemma hos någon av dem. Då får man både en klassisk siciliansk lunch med goda drycker och lära sig att laga pasta. Jag träffade på tre av dem och det var ett helt underbart gäng kvinnor som alla älskade att hitta gamla recept och att föra dem vidare.

Boka en lunch med dem här https://www.mandrarossa.it/en/mandrarossa-brigade

Annella, Rosa och Angelica tillagade en äkta siciliansk lunch, de är tre av kvinnorna från Mandrarossa Kitchen Brigade.
Så blev mina olika pastasorter som jag lärde mig att tillaga.

Vinprovning hos Mandrarossa

Är man på Sicilien så vill man ofta prova på vin, jag besökte Mandrarossa vars vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön. Besöker du den här delen av Sicilien så ser du vingårdar och andra odlingar överallt längs vägarna. Mandrarossa öppnade sin nya anläggning under Covid och här kan man både boka in sig för en vinprovning och handla med sig vin och deras olivolja som endast säljs på plats. Just Timperosse från Mandrarosa är mitt husvin så ett besök här var extra roligt och intressant. Ett besök hos Mandrarossa bokar du via deras hemsida: https://www.mandrarossa.it/en/wine-tour

Vinprovning hos Mandrarossa, att sitta på Sicilien och prova på samma viner som jag ibland dricker i Sverige är helt underbart!

Cantine Settesoli

Cantine Settesoli är Siciliens största kooperativ och grundades redan 1958 av en grupp lokala vinbönder som ville hjälpa varandra under en tid av lågkonjunktur i landet. Settesoli är närmast ett eget vindistrikt och kooperativet sysselsätter idag 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området. Du hittar dem på Siciliens västkust i vackra Menfi och det är väl värt en tur dit om du är på Sicilien. De vackra vingårdarna börjar i stort sett vid havsytan och klättrar sedan uppför bergssluttningarna. Vackert så det förslår och det skapar ett mycket variationsrikt mikroklimat med speciella förutsättningar för druvorna.

Otroligt vackert läge på för att odla druvor.
Jag hade turen att träffa på en person som hade fält med kronärtskockor och en massa annat gott.

Selinunte

En riktigt spännande sevärdhet är den arkeologiska parken Selinunte. Det är svårt att inte bli imponerad av de gamla grekiska templen. Namnet Selinunte tros komma från det gamla grekiska ordet för vild persilja, selinon som växte på platsen och även prydde mynten på den tiden. Här hittar du både resterna av bostäder, tempel, bad och mycket annat omgett av den mest fantastiska utsikten vid havet! Har du tur så är det någon konsert när du besöker Selinunte. Och boka helst en guide för att få reda på alla spännande detaljer! https://en.visitselinunte.com/

Selinunte är helt klart värt ett besök!

Hotell

Det finns ju massor av ställen att välja på, jag bodde på Il Vigneto Resort vilket var samma ställen som där jag åt en helt fantastisk middag! Rummet var stort, rent och hade en hänförande utsikt över fälten. Bra frukost med en massa nybakat, frukt, yoghurt, ägg och gott kaffe! Här finns pool och det var lugnt! Här stannar jag gärna igen!

Contrada Gurra di Mare, 92013 Menfi AG, Italy +39 0925 195 5191 https://www.ristoranteilvigneto.com/en/

Il Vigneto, Menfi

Titta gärna in på bloggen, och följ mig gärna om du vill https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin