Reseguide till Gdansk

Gdansk är en vacker gammal stad som är full av kultur, mat, dryckesupplevelser, shopping och en massa annat att göra och titta på. Gdansk är en stor liten stad med cirka en halv miljon invånare. Staden är en levande stad som är full av shopping, mat, museum och mycket annat. Något av det allra bästa med den är att den är så himla vacker, alla dessa byggnader som man bara vill fotografera hela tiden. Jag har här en ny liten reseguide till Gdansk med några av mina favoriter från staden både när det gäller restauranger, museum, kvarter och lite annat som jag tycker är värt ett besök under semestern i Gdansk.

Restauranger i Gdansk

Restaurang Fino

Restaurang Fino är en av mina favorit restauranger i Gdansk och jag bokar alltid in ett besök här. Maten är lika vackert upplagd som den är god och köket är riktigt kreativt både när det gäller att hitta nya smakkombinationer. Här hittar du även polska maträtter med en ny twist och även många plantbaserade maträtter. På Fino använder de sig av närproducerat så mycket som möjligt och har stort fokus på att använda sig av bra råvaror. Servicen är fantastiskt bra, precis som deras dryckesutbud. De har både kunskap och ett spännande utbud av polska drycker, jag har druckit både polsk champagne här som goda spännande viner. Allt har rekommenderats av deras servitör som är väldigt passionerad när det kommer till den biten. Restaurangen passar alla, och man kan komma uppklädd om man vill men det är inget måste. Mellanprisklass.

Fino Gdańskul. Grząska 1,Gdańsk 80-833 https://restauracjefino.pl/

tel.: +48 789 399 082
e-mailrezerwacja.fino@gmail.com

Mercato

Restaurang Mercato är en både prisbelönt och charmig restaurang som ligger vid Motława floden inne i Gdańsk på hotell Hilton. Här har kocken har tagit inspiration av alla resande som i alla tider varit närvarande i Gdansk och på menyn hittar man flera olika polska klassiker som till exempel biff tartar och olika sorters soppor, men det är en internationell meny och de har ett brett utbud både när det gäller kött, fisk eller plantbaserat. Menyn är till stor del säsongsanpassad och mycket av råvarorna är lokala. Mina favoriter var deras galet goda tartar med goda tillbehör och efterrätten med päron och citron, galet gott!! Mercato är kända för sin långa vinlista och de har det största vin och sprit utbudet i Gdansk. På sommaren har restaurangen även en stor uteservering. Restaurangen passar alla och håller en mellanprisklass.

Mercato Restaurant – Hotel Hitlon Gdańsk, Targ Rybny 1, tel.: 58 778 71 00 www.hiltongdansk.pl

Gdański Bowke

Gdański Bowke är en av de populäraste restaurangerna i Gdansk när det gäller det polska köket. De har urgoda ukrainska dumplings, tartar såklart, och denna är riktigt bra, Kaszanka och mycket annat! Här dricker man gärna Goldwasser och har du inte gjort det så är det dags nu! Ett bra utbud av regionala öl och även deras egna opastöriserade öl “Gdański Bowke”,som är bryggd speciellt för restaurangen av ett litet familjebryggeri, där de tagit inspiration till de månghundraåriga traditionerna hos de bästa Gdańsk-bryggarna. Gdański Bowke har en interiör och atmosfär som tar en tillbaka i tiden och det är en riktigt trevlig restaurang där de småpratar med en. Gdański Bowke har även ett rum för större sällskap som är mer privat, är det öppet så titta in på alla fina gamla saker de samlat där inne. Passar alla och håller mellanprisklass.

Dlugie Pobrzeże 11, 80-888 Gdańsk, e-post: info@gdanskibowke.com, Tel. + 48 58 380 11 11

www.gdanskibowke.com

Restaurang Filharmonia

Restaurang Filharmonia ligger i en vacker gammal historisk byggnad och har en av Gdansks absolut bästa takterasser under de varmare månaderna på året. Vi charmade dom och fick en tur upp på takterassen, utsikten är helt fantastisk! Filharmonia ligger vid floden Motława med utsikt över Długie Pobrzeże, bredvid gångbron som förbinder ön med huvudstaden och allt detta ser du från restaurangen med. Köket är kasjubiskt men de har även många internationella rätter på menyn. Mellanprisklass. Passar alla.

Ołowianka 1, 80 – 751 Gdańsk, e-post: marketing@restauracjafilharmonia.pl, Tel. + 48 58 323 83 58 www.restauracjafilharmonia.pl

Tu można marzyć

Restaurang Tu można marzyć (betyder Här kan du drömma) ligger mittemot Oliwa Park i Gdansk. Maten är fantastiskt god och är helt klart värd ett besök. Europeiskt kök där jag åt en riktigt god rödbetssoppa och delade en ostbricka och lite annat till förrätt, till det hade vi en hemmagjorda mynta citron lemonad!! Det som skulle vara en liten lunch blev till en riktig härlig braklunch, tur att vi hade gått runt i parken innan!! Kreativt kök, med fina råvaror och vackra uppläggningar. En riktig pärla som passar alla är detta brasserie som jag tycker var riktigt prisvärt! Det finns även en stor veranda under de varmare månaderna på baksidan.

Opata Jacek Rybiński 25, 80 – 320 Gdańsk, e-post: kontakt.tumoznamarzyce@gmail.com

Tel. +48 58 718 32 34 Webbplats: facebook.com/TuMoznaMarzyc

Ducha 66

Ducha 66 har polska fusion rätter med en europeisk touch. Spännande och kreativt kök som ger många fina smakupplevelser. Här kan man välja att dricka både polsk alkohol till maten eller vin på glas eller flaska. Mellanprisklass.

Restaurang Ducha66, ul. Holy Spirit 66 Street, Gdańsk https://restauracja-ducha66.pl/en/

Dryck från Podole Wielkie och mat från Ducha 66.

Podole Wielkie & Friends

Podole Wielke & Friends är ett nyöppnat polskt dryckestempel i hjärtat av Gamla stan i Gdansk. Podole Wielkes egna produktion sker i just den lilla byn Podole Wielke cirka en timme utanför Gdansk. Butiken drivs av Lukasz som är både passionerad och kunnig inom området, till på köpet kommer han från Podole Wielke. Här kan man prova på deras egen akvavita, vodka och även andra lokala producenters drycker. Är man många så kan man boka in en provning så att man garanterat har plats. Podole Wielkie har vunnit flertalet priser för sina drycker i Warszawa Spirits Competition och Berlin International Spirits Competition. Destilleriet samarbetar även med John Borell i tillverkningen av hans Kania-sprit på Kania Lodge. Klart spännande att testa olika drycker eller om man vill handla med sig något hem.

Podole Wielke & Friends, Chlebnicka 37/38, 80-830 Gdańsk https://podolewielkie.pl/place/podole-wielkie-i-przyjaciele/

SPA i Gdansk

Gdansk är kända för sina många SPA och jag hann med att prova på två olika SPA i Gdansk!

Jag njöt så mycket att jag inte ens märkte att Linda tog en bild på Hilton SPA.

Urban SPA

SPA, det hör väl till när man gästar Gdansk.. På Urban SPA tog jag mig en enklare ansiktsbehandling och en massage innan det var dags att sova. Massagen var fantastiskt bra och ansiktsbehandlingen var precis vad jag behövde. Just massage är jag petig med och hon var var grymt bra på att massera. Kände mig så len efteråt både i ansikte och på kroppen, och jag somnade på ett kick. De har även en pool på spaavdelningen som är riktigt mysig och har en fin utsikt över vattnet och stan! Alla klassiska behandlingar finns här och de har även mani/pedi.

Urban SPA, Targ Rybny 1, 80-838 Gdańsk https://urbanspa.pl/.

Prana Spa

Prana Spa ligger i Gamla Stan i Gdansk och de har även ett SPA i Sopot. Prana SPA är ett asiatisk inspirerat SPA med flera olika sorters massage och även ayurvediska behandlingar. De har även dubbelrum om man vill gå dit med en vän eller partner, personligen föredrar jag att vara ensam när jag får massage. Jag fick en ayurvedisk massage av en ayurveda instruktör från Indien, den var avkopplande och skön. Vill du ha en hårdare massage så kan du välja någon av de andra de varianterna.

Prana Spa, st. Szeroka 84/85, 80-835 Gdańsk, salon@pranaspa.pl

+48 507 450 300 https://www.pranaspa.pl/

Prana SPA i Gdansk.

Vad kan man titta på i Gdansk…

Gdansk Nationalmuseum – Muzeum Narodowe w Gdańsku

Gdansk Nationalmuseum drar besökare från hela Polen och världen. Det de är mest kända för är Hans Memlings “The Final Judgement”. Tavlan har en lång och riktigt spännande historia och konstigt nog har den har på något vis alltid kommit tillbaks till Gdansk. Nationalmuseum har många spännande samlingar av både konst, möbler och annat.

Nationalmuseum, st. Toruńska 1, Tel. 58 301 70 61
E-post: info@mng.gda.p https://www.mng.gda.pl/wizyta-w-muzeum/

The Final Judgement

Boende i Gdansk

Att hitta boende i Gdansk är en djungel och jag stannade på hotell Hilton Gdansk. Hotell Hilton finns det två av så om du vill bo centralt så är det hotell Hilton Gdansk, det andra ligger mot flygplatsen. Det ligger precis vid floden och det är nära till både shopping och Gamla Stan. Bra och rena rum och tyst!! Frukostbuffét där man även kan beställa till nygjorda scrambled eggs och pannkakor om man vill det. De har även en chokladfontän med frukter och gott kaffe. På hotellet finns det SPA, en jättemysig takbar och en riktigt bra restaurang, se ovan. Läget är ett av stans bästa och Hilton Gdansk ligger på bekvämt gångavstånd till det mesta, jag gick överallt och det tog max 15 minuter!!. Servicemässigt så var detta ett av de vänligaste hotell jag någonsin stannat på!!

Hotell Hilton Gdansk, Targ Rybny 1, Gdansk https://hiltongdansk.pl

Lite annat att titta på i Gdansk…

Dolne Miasto distriktet

Den här delen av Gdansk håller nu på att utvecklas till ett nytt spännande område. Här finns nyrenoverade gamla hus blandat med delvis förfallna byggnader, blandat med gamla fabriksbyggnader, kyrkor, spårvagnshallar och en massa annat. Gå runt i området så hittar du barer/caféer som tex Łąka Bar på Łąkowa 35/38 som ligger inne på gården vid de gamla fabriksbyggnaderna där de tillverkade kulsprutor förr i tiden. Här finns även en cool frisör för män(tror jag)..

Du hittar fler tips från Gdansk och Polen här: https://fabfoodieswede.com/category/destinationer/polen/ www.pomorskie-prestige.eu

Jag gjorde resan i ett samarbete med Pomorskie Travel och Pomorskie Prestige. Allt jag har skrivit är vad jag tycker och tänker om ställena, är ett ställe inte bra så kommer det inte med. /Malin

2 reaktioner till “Reseguide till Gdansk

  1. Wow, looks like you had an amazing culinary experience in Gdansk, my friend! I mean, just look at all that wonderful food! Thanks for sharing and have a good day 🙂 Aiva xx

Hej, tack för att du läste! /Malin