Brynt smörglass med chokladöverdrag

En krämig brynt smörglass under ett krispigt täcke av Dulcey-choklad och cornflakes som serveras med en frisk hallon- och citronverbenadipp. Jag kan verkligen rekommendera den här glassen, den smakar helt himmelskt! Tänk på att den ska ligga i frysen några timmar innan den serveras, så det måste du ta med i planeringen!

Ingredienser

 • 150 g smör
 • 4 dl mjölk
 • 2.5 dl grädde
 • 8 äggulor
 • 2 dl rårörsocker
 • Dulcey-överdrag
 • 500 g Vahlrona Dulcey choklad
 • 150 g kakaosmör
 • 200 g cornflakes, krossade
 • Hallondip
 • 2 msk socker
 • 2 msk vatten
 • 1 msk citron, pressad saft
 • 100 g hallon
 • 1 tsk citronverbena, hackad, eller mynta

Så här gör du:

 1. Bryn smöret; lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad.
 2. Värm mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll mjölkblandningen över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till ca 83°.
 3. Häll av det klarade smöret. Rör ner bottensatsen i kastrullen med mjölkblandning och äggsmet och rör till en jämn smet. Låt kallna. Kör smeten i glassmaskin. Fyll glassmeten i 10 st glassformar och förvara i frys. Tips! Använd det klarade smöret som blir över när du bryner smör till att göra en brynt smör hollandaise eller bryn grönsaker i.
 4. Dulcey-överdrag: Smält choklad och kakaosmör i vattenbad eller micro, låt svalna något. Lägg i krossade cornflakes och doppa sedan glassen i smeten och frys igen.
 5. Hallondipp: Koka upp socker, vatten och citron, låt svalna något. Häll i hallon och hackad citronverbena och mosa i kastrullen. Servera i liten skål som man kan dippa glassen i.
Jag skulle kunna äta hur många som helst av den här brynt smörglassen!

Jimmi Eriksson och Anders Isaksson gjorde en Pop-Up på Söderhallarnas tak tillsammans med Svenskt Smör. De serverade då bland annat den här otroligt goda glassen som jag fick lov att dela receptet på här på bloggen.

 

Bild och text Malin Nordblom

Instagram fabfoodieswede

2 reaktioner till “Brynt smörglass med chokladöverdrag

Hej, tack för att du läste! /Malin