Ramslök

Ramslök plockas i mars-juni lite beroende på var du bor. Jag har turen att få vara med både när säsongen börjar i Skåne, och lite senare plockar jag ramslök i Stockholm. Jag tycker att ramslök passar bra i en väldigt massa enkla maträtter som ägg och lite ramslök, eller pasta smör eller olivolja med ramslök, ramslökssalt med mera.. Smaken är ganska mild och den smakar lite som vårlök eller vitlök, fast mildare. Här kommer jag att posta länkar till olika recept med ramslök, men också lite information om ramslöken.

Hela ramslöken kan användas.

När ska man plocka ramslök?

Ramslök ska man helst plocka innan den blommar, och då gärna de lite mindre bladen. Jag dekorerar gärna maträtter med ramslöksblomman som man kan plocka lite senare. När du plockar ramslök så klipp av bladen med en sax, och ha med dig något att lägga dem i för de blir lätt förstörda. Plocka inte all ramslök, utan plocka på olika ställen så att det kommer upp ny ramslök nästa år! I Skåne kan man hitta ramslök redan i februari-mars om man har tur. Och på Gotland har jag hittat ramslök i juni en gång! Du hittar oftast ramslök nära vatten i skogen, de mår bäst där det är fuktigt. Tänk på att ramslöken är delvis fridlyst i Blekinge!

Ramslök ska helst plockas innan den blommar.

Ta inte fel på liljekonvalj och ramslök

Liljekonvaljen är giftig så det är viktigt att inte ta fel på liljekonvalj och ramslök. Ramslöken har blad som doftar av lök, så det är enkelt att gnugga på bladen och lukta. Ramslöksblomman är vit och stjärnlik och det sitter många i varje blomställning. Ramslöken har singelblad och på liljekonvaljen sitter bladen ihop.

Hur ska man förvara ramslöken

Man kan plocka en bukett ramslök och sätta i ett glas med vatten, då håller den sig i några dagar. Ett annat alternativ är att du tvättar ramslöken, låter den torka och klipper ner den i burkar med tätslutande lock för att frysa den. Doften är stark så det är bäst att ha den i burk med ett riktigt bra lock. Du kan även vakuumförpacka bladen.

Torka ramslöksbladen

Jag brukar även torka en del ramslökblad och smula sönder dem över mat, blanda med salt och ha i marinader. Du kan antingen tvätta av dem och låta dem torka på en ren handduk eller hushållspapper vilket tar några dagar. Eller så sätter du ugnen på 100 grader och låter dem torka i ugnen. Det tar bara en halvtimme ungefär.

Här kommer lite länkar till olika recept med ramslök:

Av Malin Nordblom
YouTube https://www.youtube.com/channel/UC54wSKvpDghbvbU7hCIXu9A
Instagram https://www.instagram.com/fabfoodieswede/
Mail fabfoodieswede@hotmail.com

4 reaktioner till “Ramslök

  1. Pingback: Ramslökskapris -
  2. Pingback: Ramslöksolja -
  3. Pingback: Ramslökssalt -

Hej, tack för att du läste! /Malin