Chokladmuffins med marshmallowfrosting

Härligt mörka och saftiga chokladmuffins toppade med en helt underbar marshmallowfrosting. Dekadent skulle jag noga vilja kalla det, och de passar lika bra till fikat som med ett glas champagne! Vill du så färgar du din marshmallowfrosting, men jag tycker den är fin när den är vit mot chokladmuffinsen. Jag har i lite citron men har även glömt det en gång och det funkade utan också. I USA använder man ofta ”cream of tartar” för att få marshmallowsfrostingen fast. I Sverige hittar man cream of tartar på nätet och i vissa butiker och ibland även under det svenska namnet vinsten. Jag använder lite citron istället för att stabilisera marshmallowfrostingen, använd det du har hemma. Funkar även med vitvinsvinäger, så du har säkert något av dessa hemma!

Goda chokladmuffins blir det!

Ingredienser chokladmuffins

Ca 12 stycken

Du behöver 2 skålar, elvisp (handvisp till chokladmuffins räcker) muffinsformar och muffinsplåt.

 • 1 1/4 dl raw kakao (har du inte det så ta vanlig kakao)
 • 1 3/4 dl vetemjöl
 • 1/2 msk bakpulver
 • 1 krm salt
 • 2 ägg
 • 1,5 dl strösocker
 • 1 dl farinsocker
 • 3/4 dl neutral olivolja
 • 1 1/4 dl mild lättyoghurt (eller annan yoghurt utan smak)
 • 2 tsk vaniljextrakt

Ingredienser marshmallowsfrosting

 • 2,5 dl strösocker
 • 3 äggvitor
 • 1/2 dl vatten
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 1 tsk färskpressad citron

Så här bakar du chokladmuffinsen

 1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt upp muffinsformarna på muffinsplåten.
 2. Vispa ihop raw kakao, vetemjöl, bakpulver och salt i ena skålen.
 3. I andra skålen vispar du ihop strösocker, farinsocker, 2 ägg, olja och vaniljextrakt.
 4. Häll sedan ner de torra ingredienserna med de våta och tillsätt yoghurten. Blanda ordentligt.
 5. Fyll muffinsformarna till hälften och baka mitt i ugnen cirka 15 minuter. Stick ner en provpinne för att se att de är ordentligt genombakade.
 6. Ta ut dem och låt dem svalna medan du gör marshmallowfrostingen.

Så här gör du marshmallowfrosting

 1. Koka upp socker och vatten under omrörning till 118-120 grader. När allt socker är upplöst så tillsätter du vaniljextraktet. Sätt åt sidan medan du vispar upp äggvitorna.
 2. Äggvitorna ska bli till ett fast skum, då låter du sockerlagen sakta blandas i medan du fortfarande vispar.
 3. Tillsätt 1 tsk citronjuice och eventuell färg och låt allt vispas till du har en fint fluffigt skum.
 4. Fyll en spritspåse och spritsa marshmallowfrostingen på dina chokladmuffins.

Hoppas det smakar!! Du kan dekorera dina muffins med lite strössel, bär eller riven choklad om du vill det.

/Malin

Blanda ingredienserna i två olika skålar.
Sen blandar du ihop alla ingredienserna.

Fler recept och annat trevligt hittar du på min blogg: https://fabfoodieswede.com/

About

Om Malin Nordblom Mat och dryckesskribent, receptkreatör och ibland även kallskänka/kock i köket på KSLA i Stockholm. Har ena foten i Sverige och den andra i Asien. Nyfiken, alltid hungrig och har gärna ett glas med något gott i handen. Spenderar mycket tid i köket med att hitta på nya recept och de som blir bra postar jag här.

2 Comments

 • Så här gör du marshmallowsfrosting - 8 februari, 2022 at 16:05 Reply

  […] Om du vill lyxa till det extra mycket på dina cupcakes, tårtor eller glass så är här ett recept på hur du gör marshmallowfrosting på ett enkelt vis. Många tror att det är jättesvårt att göra marshmallowfrosting men det är det faktiskt inte. Konstigt nog innehåller inte receptet en endaste marshmallow, men marshmallowsfrostingen görs på ungefär samma vis som marshmallows därav namnet. Här hittar du ett recept på en passande muffins att ha med marshmallowfrostingen: https://fabfoodieswede.com/2022/02/07/chokladmuffins-med-marshmallowfrosting/ […]

 • Choklad Cupcake med extra allt - 10 februari, 2022 at 14:54 Reply

  […] Jag gjorde en ny variant av av choklad cupcake med extra allt, visst låter det gott? Den har både choklad i sig som ovanpå, och till det en god marshmallowfrosting. Vill du lyxa till det lite extra så ska du baka choklad cupcake med extra allt. Till chokladen som du har ovanpå kan du antingen smälta choklad och doppa chokladcupcaken i, eller så använder du dig av Hard topping som man har till glass. Jag testade båda och det funkade finfint på båda sätten. Detta är en variant av mina chokladmuffins https://fabfoodieswede.com/2022/02/07/chokladmuffins-med-marshmallowfrosting/ […]

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: