Spanskt ris

Inte alla vet att det fins spanskt ris, men här odlar man “Arroz de Calasparra” vilket betyder ris från Calasparra och innefattar alla sorters spanskt ris som odlas här. Riset odlas runtomkring byn Calasparra som ligger i Murcia väster om Alicante där man vid Segura flodens rena vatten har odlat ris ända sedan 1700-talet. 1986 var Calasparra riset det första riset i världen att bli ursprungsmärkt ( Denominación de Origen Protegida – DOP) . De flesta odlarna (ca 95%) ingår i kooperativet Campo Virgen de la Esperanza som bildades 1962 och ägs av risodlarna. Kooperativet står för hela 95% av produktionen i området!

Olika sorters ris från Calasparra.

Bombaris

Även om det odlas olika sorters ris så är Bombariset det kändaste av de alla. Bombariset är enligt spanjorerna det absolut bästa riset i Spanien och används både till att tillaga en autentisk Paella och den kända Murcianska risrätten “Arroz al caldero”, (ris i gryta). Bombariset är rundkornigt och innan tillagning är riskornen 5,2 mm långa, vid tillagning ökar de 100% i längd och tjocklek.

Riset har en hårdhet som den får på naturlig väg i slutet av mognadsprocessen och detta beror på hög temperatur och låg luftfuktighet (30-40%). De låga nivåerna av stärkelse (amylos) gör att riset inte klibbar.

Riset fylls i tygpåsar.

Att koka Bombaris

Använd 3-4 delar vatten/buljong och 1 del Bombaris, beräkna 90g per portion. Tillagningstiden är 20 minuter, eller så låter du det stå och puttra i en buljong länge så att det får smak av den. Perfekt ris att använda till grytor!

Produktionen sker i en anläggning i Calasparra som ägs av bönderna.
Påsarna fylls med ris för att sen snurra iväg för att sys ihop.
Tygpåsarna sys ihop för hand.
Risfälten ligger i anslutning till Segura floden.
Risfälten ligger fantastiskt vackert, och det enda man hör är vattnet från Segura.

Text och bild Malin Nordblom

YouTube https://www.youtube.com/channel/UC54wSKvpDghbvbU7hCIXu9A

Instagram https://www.instagram.com/fabfoodieswede/

En reaktion till “Spanskt ris

Hej, tack för att du läste! /Malin