Botica Ateljé

Vad har Michelin krogarna Fat Duck och La Gavroche gemensamt med Botica Atelje i Finnboda Hamn utanför Stockholm? Jo, på Botica Ateljé hittar man Pedro Passinha bakom grytorna!! Från Portugal där han pluggade till ingenjör till London och Le Cordon Bleu. Där ville han stanna, och det var ju tur för alla oss som älskar god och spännande mat. Så efter att har arbetat på flera Michelin krogar, och drivit Denim N’Dine som var en pop up restaurang i en jeansfabrik så hamnade han med sin svenska fru i Sverige! Här är det portugisiska smaker med inspiration från bland annat Macau som även de har ett fantastiskt portugisiskt asiatiskt kök.

En torsk mousse gjord på skinnet, olivoljan och torskens gelatin som kommer ut när man torkar fisken. Mycket smak, så himla gott!! Serverat hemgjorda chips.

Fabriksbyggnad

Lokalen nyttjas även som studio för diverse filminspelningar, reklamplåtningar och en massa annat skoj. Så alla möbler är enkla att flytta, de har sköna klappstolar och det finns endast fem bord och tre soffgrupper att sitta vid. De hade lätt kunnat ha dubbelt så många sällskap i lokalen, men tanken är att varje sällskap ska få ut det bästa av sitt besök här och då kan de inte ta in fler gäster. Lokalen är rå i sitt utseende, med endast stearinljus tända på kvällen. Utsikten är bedårande där man tittar ut över vattnet, man kan sitta och ta en kaffe eller ett glas vin vid fönstret om man inte vill äta en hel måltid.

Tonfisk inlagd med Boticas huskryddade lök, med kummin, kryddnejlika, kanel med torkad sjögräs och lök på toppen.

Portugiskt kök

Pedro lagar mat från det portugisiska köket, både klassiska portugisiska rätter men mycket av maten har en liten extra twist. Han har tagit inspiration från olika länders portugisiska kök, en del av rätterna har inspiration från Macau där de använder sig av mycket chili! Macau är ju ett mini Portugal, och ett besök här är riktigt roligt! Mycket av maten är enkla rätter som har det där lilla extra, och det är det som gör att man vill komma tillbaks och äta dem igen. Portugals kök har mycket mat från havet vilket man även hittar här. Rätter som marinerad tonfisk, chiliräkor Macau, konfiterad torsk är något av det som finns på menyn. De två första åt jag, och båda var riktigt goda!

Calamares med haricots verts och vitvinssås med ett glas Conciso.
Sommelier Tiago Martins öppnar en flaska portvin ,ed en portvinstång.

Dryckeslandet Portugal

Jag är inte så duktig på portugisiska drycker, men det gjorde inget för deras hängivna sommelier Tiago visste allt och lite till, och kvällen bjöd på en massa överraskningar. Vi startade med Boticas husvin, ett mousserande vitt från 3B som Filipa Pato tagit fram. Det var så otroligt sprudlande gott, och jag skulle kunna dricka just detta en hel kväll om det inte vore så att Tiago förförde oss med en massa olika viner till de olika maträtterna. Tiago har även vinprovningar en gång i månaden på Botica om man är nyfiken på Portugals viner.

Drycker, jag, Tiago, Pedro och Sonja och Petra som tog bilden.

Ett perfekt ställe om du vill äta god portugisisk mat i avslappnad miljö.

Video från Botica
Här ligger Botica:

Botica, Finnboda Varvsväg 19B, Nacka Restaurangen ligger på andra våningen.

Du åker hit med bil, båt eller kommunalt.

AV Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede Mail fabfoodieswede@hotmail.com

3 reaktioner till “Botica Ateljé

Hej, tack för att du läste! /Malin