Drömmen om Portugal

Jag har länge närt drömmen om Portugal, men det närmsta jag har kommit är att äta på restaurang Botica som är en portugisisk restaurang. https://fabfoodieswede.com/2021/02/08/botica-atelje/ Nu var jag inbjuden till en middag med Portugals ambassadör i Sverige Sara Martins, Carlos Moura och Paulo Alexandre Ramos från AICEP Portugal Sweden och Johanna Sörstrand från Ibeyo Studio. Under kvällen fick jag prova på olika portugisiska maträtter med viner från Portugal. Och som avslutning spelade Felipe Jesus Minhava för oss på sin guitarra, sorgsna vackra toner som gjorde att jag lämnade drömmen om Portugal med ett leende på läpparna när jag gav mig ut i mörkret.

Morötter med portugisisk Seia ostkräm och blåbärs och kombuchadressing.

Mat med en twist

Portugisisk mat innehåller mycket fisk och bacalhau som är en en maträtt gjord på saltad och torkad torsk är uppskattad i hela världen. Man äter ofta olika sorters rätter baserade på ris, kyckling och olika sorters kycklingrätter. Det som är väldigt bra med det portugisiska köket är att de ofta använder sig av hela råvaran när de tillagar maten. Och under kvällen på Botica blev vi serverade en ljuvlig morotsrätt och skalen hade Pedro, kocken gjort chips av.

I Douro dalen produceras portvin, men även många olika sorters andra vin.

Matservis

Vi blev serverade maten på tallrikar från Nosse Ceramics och Costaverde. Två företag med väldigt vackert porslin, jag har lite porslin från Nosse hemma som jag älskar. Vad du serverar maten på lyfter ju verkligen en maträtt, och jag tittar ofta på vad det är för porslin. (Men så är jag lite nördig också..)

Black Pudding på ett fat från Costaverde.

Portugisiskt vin

De flesta har väl druckit port någon gång, men det många inte tänker på är att Portugal har en riktigt stor vinproduktion och är en av topproducenterna i världen. Här har man både portvin, vinho verde, madeira, fylliga röda viner och en massa annat… På Botica har de ett väldigt bra utbud av vin, och jag fick reda på att det finns en portugisisk vinbar i Stockholm så den måste jag undersöka!

Av Malin Nordblom

Pedro, den portugisiska kocken som kom till Sverige och startade upp Botica.

3 reaktioner till “Drömmen om Portugal

  1. Pingback: Erik Videgård -
  2. Pingback: Stefan Anomarc -
  3. Pingback: Najat Kaanache -

Hej, tack för att du läste! /Malin