Cleto Chiarli

Ett härligt vingårdsbesök hos Cleto Chiarli i Emilia Romagna regionen hann jag med under mina dagar i Modena. Cantina Cleto Chiarli grundades av just Cleto Chiarli och var det första vinproducerande företaget i regionen 1860. Historien om Cleto Chiarli började med att Cleto Chiarli på sin restaurang Osteria dell’Artigliere serverade sitt eget vin. Vinet tillverkades av Lambrusco som är den vanligaste druvsorten i området och kunderna uppskattade Cleto Chiarlis vin och med det var grunden var lagd för Cantina Cleto Chiarli. Cleto Chiarli ägs fortfarande av familjen och jag träffade Tommaso Chiarli under en härlig bubblande italiensk lunch på deras ena vingård, Tenuta. Chiarli familjen är den ledande producent av rött mousserande vin i världen, och Lambruscons historia är nära sammanflätad med Chiarli familjen.

Besök på vingård i Modena,

Tre olika vingårdar

Chiarli har tre olika vingårdar i området och jag besökte Tenuta Cialdini som ligger i hjärtat av Grasparossa vinodlarområdet.Familjen har ägt Tenuta i mer än 130 år! Här finns det 50 ha odlingar i närheten av Guerro floden. De har även Tenuta Sozzigalli norr om Modena, och Tenuta Belvedere i Spilamberto.

Testa en druva innan man testar vinet är aldrig fel.

Lambrusco

Det finns faktiskt fyra olika DOP -sorter: Sorbara, Salamino di Santa Croce, Modena och Grasparossa di Castelvetro. (Cantina Chiarli) Lambrusco är inte bara Lambrusco, här tillverkas riktigt spännande varianter som Premium, Fondatore, Vigneto Cialdini mfl. Cleto Chiarli Modena Spumante Blanc var fantastiskt god till det kallskurna, och kan passar till snacks eller annat smått och gott. Cleto Chiarli Lambrusco Vecchia Modena Premium var fräsch och lätt fruktigt i smaken och passade perfekt till pastan. Chiarli äger mer än 100 hektar odlingar med tre olika vingårdar, så det finns en del olika varianter att välja på. Nu ska jag försöka hitta fler vin att prova från dem.

En del av Chiarlis utbud.

Lunch på vingården

En helt underbar lunch på vingården där Tommaso Chiarli berättade om dryckerna som serverades till maten. Och maten var fantastiskt bra, den är värd ett besök bara den! Deras Bolognese med Parmigiano Reggiano var en av de bästa jag någonsin ätit! Och auberginepajen var helt fantastisk, och jag fick receptet så det kommer snart här på bloggen!!

Bolognese a´la Chiarli!
Teamet bakom maten och serveringen, helt underbara!!!

Här kan du boka ett besök: www.visitmodena.it/en/

Karoline och jag med Tommaso.
Förtrollande miljö!
Cleto Chiarli Lambrusco Vecchia Modena Premium
Av Malin Nordblom

En reaktion till “Cleto Chiarli

Hej, tack för att du läste! /Malin