Asiático, en spansk kaffedrink

Asiático är en populär spansk kaffedrink. Asiático är en klassisk cocktail med kaffe som härstammar från Cartagena som ligger i Murcia regionen i Spanien. Asiático kan man dock beställa på många ställen i hela Murcia. Kaffedrinken sägs ha tillkommit under 1940-talet när många sjömän som kom till hamnen i Cartagena ville ha ha något med lite alkohol i sig till sitt oftast så dåliga kaffe. Jag vet dock inte om sjömännen mest var ute efter alkoholen eller kaffet.. Asiático innehåller både kaffe, kondenserad mjölk, brandy och Licor43, (eller någon annan liknande likör) och ibland även lite kanel, kaffebönor eller citronskal. Här kommer det väldigt uppskattade receptet på Asiático kaffedrinken från Murcia. En Asiático kaffedrink efter middagen är oftast uppskattat när man har gäster även här hemma i Sverige. I Murcia hittar man ofta presentlådor med kaffe, Licor43, och kaffeglas att köpa i många butiker och även på flygplatsen.

Asiático med den lokala likören Licor43.

Asiático ingredienser

1 kaffedrink

Serveras helst i ett glas som på bilden, annars ett värmetåligt glas.

  • 20ml Licor 43 (1 del)
  • 20ml Spanish Brandy (1 del)
  • 60ml sötad kondenserad mjölk (3 delar)
  • 20ml varm espressokaffe (1 del)
  • 20ml osötad kondenserad mjölk
  • 2 kaffebönor, kanelpulver och en strimma citronskal

Så här gör du

  1. Häll i den sötade kondenserade mjölken.
  2. Sen häller du på brandy och Licor43.
  3. Häll sakta över espresson och sedan den osötade kondenserade mjölken.
  4. Dekorera med lite kanel, kaffebönor och citronskal.

Mycket nöje!
/Malin – Fab Foodie Swede

I Murcia regionen hittar man ofta dessa fina lådorna med Asiático kit.

https://fabfoodieswede.com/2021/10/06/spansk-mat-och-ravaror/

Min YouTube kanal: https://youtu.be/bMGI4ViHP3Y?si=Z4EwZTetfivd3GUz

Hej, tack för att du läste! /Malin