Smörrebröd

Smørrebrød eller smörrebröd som vi stavar det i Sverige är en dansk smörgås toppad med olika grönsaker, fisk, kött eller något annat. Man kan kombinera lite som man vill, men smørrebrød består alltid av lite olika pålägg och toppings som rostad lök och picklade grönsaker. Väldigt ofta är det rågbröd i basen, men man kan använda sig av ljust bröd också. För mig som skåning, (och halvdansk:) så är smörrebrödet något jag växt upp med att äta allt som oftast när man var i Danmark på helgerna.

Smørrebrød till fest

De smörrebröden som har lite mer saker på toppen, och helt enkelt är högre kallas för fest smörrebröd. Man har hittat en meny från restaurang Nimb på Tivoli där smörrebröd fanns med på menyn redan 1883. Vinhandlaren och restauratören Oskar Davidsen hade upp till 190 olika smörrebröd på sin meny, och man säger att det är pågrund av honom smörrebröd blev känt över hela världen.

Olika typer av smörrebröd

Några av de vanligaste varianterna man hittar är Tatar med mörkt rågbröd, oxkötts tatar, riven pepparrot och lökringar. Ofta får man den med kapris eller inlagd gurka. En annan är rökt lax på vitt bröd med räkor, majonnäs, citron och toppat med en kvist dill.

Att göra egna smörrebröd

Oftast gör jag smörrebröd på vad jag hittar i kylskåpet. Sist gjorde jag dessa som du ser på bilden. Och skälet till att jag gjorde dom var att jag hade Chicken Curry i kylen sen dagen innan. Just Chicken curry smörrebröd åt jag ofta som barn.

På den ena hade jag Gammel Knas ost från Arla Unika, keso och tomater.

På den andra kyckling curry bitar, avokado, rökt skinka och majonnäs.

Men tänk en smörgås, och gärna en mindre variant som du bygger lager på lager med lite sås eller någon krämig ost. Kött, fisk, grönsaker och pynta gärna med rostad lök eller några blad på toppen. Där har du ditt smörrebröd.

Av Malin Nordblom

Instagram @fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

Hej, tack för att du läste! /Malin