Skånska Gastronomipriset

Igår var det en stor galamiddag på Malmö Rådhus när det Skånska Gastronomipriset delades ut. Skånska Gastronomipriset delas ut till personer som utfört särskilt utmärkta insatser för den skånska mat- och dryckeskulturen. Jag hade äran att dela ut priset till Årets Skånska stjärna 2018, Martin Morand. Martin är fantastiskt duktig och var med i det Svenska Konditorlandslaget som vann Coupe du Monte Europe 2018! Vilken fantastisk kväll med många från den härliga skånska restaurangvärlden!

Årets alla vinnare av Svenska Gastronomipriset 2018: Martin Morand, Daniel Berlin Krog, Vollmers, Arilds Wine Yard, Skånska Spritfabriken, Thomas Drejing, Botildenborg, Vismarlövs Café & Bagarstuga and Frida Nilsson.

SÄLLSKAPET MALMÖ AKVAVITS STIPENDIUM – Frida Nilsson

Att som ung tjej slå sig fram i den manstunga restaurangbranschen är en utmaning värdig en kockknivarnas valkyria. Än mer imponerande är att göra det på ett sätt som sätter hela restaurangeliten på plats. Frida Nilsson har med sin passion för allt som växer gjort vår stad grönare och godare och i hög grad bidragit till att Malmö numera är en gastronomisk storstad.

ÅRETS SKÅNSKA KROG – VOLLMERS

Kroghimlen lyser numera lika klart över Öresund som över världens stora metropoler. Lilla, nära och stjärnbeströdda Vollmers har sett till att Skånes gastronomikarta blivit en världsatlas.

Titta in på sidan för att ta del av recept, blogg och mycket annat!

ÅRETS SKÅNSKA VÄRDSKAP – Daniel Berlin

Matvänner från hela världen följer numera Michelinstjärnornas gastronomiska vintergata hela vägen till Skånes Tranås. Hos Daniel Berlin bjuds en gnistrande matresa och ett bemötande som tar om hand, skämmer bort och omfamnar med skånskt värdskap när det är som allra bäst.

ÅRETS SKÅNSKA MÅNGFALD – Botildenborg

Att bygga broar mellan kulturer och människors olika sätt att tänka är vår tids stora utmaning. I ett samhälle som utsätts för svåra påfrestningar finns oaser som Botildenborg, där frön sås, hoppet gror och där skördarna består av ökad gemenskap, arbetstillfällen och människor som växer.

ÅRETS SKÅNSKA STJÄRNA – Martin Morand

För ett briljant artisteri och cirkusnummer i den ljuvligaste av maneger; kristyrglänsande och chokladskimrande dessertkonst och oefterlikneliga efterrätter. Martin Morand är trumpetstöten och trumvirveln i de mest utsökta måltidernas grande finale.

ÅRETS SKÅNSKA SPRITPRIS – Skånska Spritfabriken

För innovativ och smakfull tillverkning, för entreprenörskap och nytänkande som satt världsledande producenter på plats och som visat att skånsk sprit är mycket mer än Skåne.

ÅRETS SKÅNSKA VINPRIS – Arilds Vingård

Vid Arilds Vingård har svensk vinodling mognat från ett sommarnöje till en besöksnäring. Anette och Jonas Ivarsson har brutit mark och berikat vinvärlden med bouquet och fräschör i internationell klass – och med unik smak av skånsk terroir.

ÅRETS SKÅNSKA HEDERSPRIS – Thomas Dreijing

De frön som Thomas Drejing sådde på anrika Petri Pumpa skulle ge den nordiska gastronomin en ny riktning. Fram växte de rena smakerna, den jordnära matlagningen och en kärlek till att ur det nära skapa det stora. Thomas Drejing fick den frankofila restaurangnäringen att tänka nytt. I dag är han en mentor och en förebild för hela den svenska kockeliten. Hans livsgärning har förändrat vår syn på mat och skapat ett nynordiskt kök.

ÅRETS SKÅNSKA DESTINATION – Vismarlövs Café och Bagarstuga

Vismarlövs Café och Bagarstuga är en skånsk idyll så långt från fina gatans kaffedrinkar och hippa baristor man kan komma. Här doftar det gamla Skåne av spettekaga och bonnabröd. Vismarlövs Café och Bagarstuga är en ljuvlig tidsresa till ett Skåne som inte längre finns men som vi alla bär i våra hjärtan.

En extra bonus att jag kunde hänga med min goda vän Gunilla.

https://fabfoodieswede.com/category/intervjuer/

Hej, tack för att du läste! /Malin