Pommern på den polska landsbygden

Jag besökte den polska landsbygden i matregionen Pommern i Polen under några dagar och det var en riktigt spännande resa där jag både träffade på massor av intressanta personer, åt och drack gott och hann koppla av. I den här delen av Polen talar man både polska eller Kasjubian (Kashubian) och om du tittar på deras vägskyltar så står det på både Kashubian och polska på alla vägkyltar. Kashubs (eller Kashubians och Cassubians eller kasjuber på svenska) är en väst slavisk folkgrupp med många spännande mattraditioner och annat. Just den här delen av Polen är känd för sin mat och dryck och även sina många sjöar (cirka 500 sjöar). Här kommer mina bästa tips från min resa på den polska landsbygden. Du kan antingen resa runt i Pommern med bil, men det går även bussar och tåg till de flesta ställena. Är det vackert väder så kan du ta med dig en cykel eller så har många cyklar att låna ut, landsbygden i Pommern är verkligen värt ett besök.

Kaszubska Koza

Kaszubska Koza är en getfarm som drivs av Thomasz och hans fru ute på den polska landsbygden. De älskar verkligen sina söta getter och tillverkar helt fantastiska och prisbelönta getostar som man både kan provsmaka och handla på plats. Getosten säljs även till väl utvalda restauranger i området. Getterna tas väl om hand av Tomasz och han handmatar dem ofta. Hans rökta ost är prisbelönt och osten röks i hans hemmabyggda rök bakom huset. Det finns även en ost som har mognat i alkohol, ost med olika sorters örter och flera andra. Till Kaszubska Koza tar du dig med bil, eller så bokar du upp dig med en guide som kan ta med dig dit. www.facebook.com/pg/GospodarstwoKaszubskaKoza

Kashubiska traditioner

I Polen är Karola Bober känd för två olika saker, dels sin enorma kollektion av gamla bak och kakformar. Men Karola är även känd i hela Polen för att hon sparar och letar upp gamla klassiska recept från just den Kashubiska regionen. Jag fick vara med och baka Kashubiskt bröd hemma hos henne en solig dag i Lipusz på den polska landsbygden. Karola är ofta med på polsk TV, utställningar och mycket annat där hon berättar historier från förr och om vad man bakade då. Jag var med på en av hennes workshops där man lär sig om traditioner från området men även lär sig baka på gammalt vis. Det är en passionerad kvinna som tyvärr inte pratar engelska men vi hade vår guide med oss så det var inga problem. Och bullarna vi bakade var fantastiskt goda och vackra. Vi åt några av dem med osten som vi köpte av Tomasz på getfarmen. Om du bokar in ett besök här, be att få titta på några av hennes fantastiska bakformar!! De skapar definitivt ett begär efter att gå på en polsk loppmarknad! (Jag hittade tyvärr ingen)

Tyska och polska gamla kakformar.

Mer info hittar du här https://www.facebook.com/people/Karola-Bober/100011393186713/

Ölprovning på Stary Browar

Vi kombinerade en lunch med en efterföljande ölprovning på Stary Browar i Kościerzyna. Stary Browar är kända för sina många olika sorters öl men har även en kock med höga ambitioner. Deras “Spicy Beer Soup” är att rekommendera!! Bryggeriet öppnade upp 1856 men efter kriget så producerade de vin, sedan 2013 har de producerat öl igen. Det är ett stort “litet” bryggeri som är helt klart imponerande och de har en passionerad bryggmästare. Stary Browar har även ett SPA där man kan bada i ett slags ölbad och det finns även ett hotell om du vill prova på många olika sorters öl.

Här hitar du dom om mer info Słodowa 3, 83-400 Kościerzyna, https://browarkoscierzyna.pl/

Kaszubskie Zioła

Det du först av allt bör veta är att på Kaszubskie Zioła kan man även hyra ett hus bredvid deras eget, hade jag vetat detta så hade jag stannat där! Kaszubskie Zioła grundades 2013 av Bożena Ogar-Ekiert som blev kär i platsen under en familjesemester för många år sedan. Bożena har länge arbetat som skådespelerska och marionettspelare men är uppvuxen med en mormor som använde sig av vad naturen har att ge. Under sin semester här bestämde hon sig för att satsa på sitt intresse för örter och annat som man kan både äta och använda för hudvård. Idag driver hon företaget tillsammans med sin dotter Grazyna som lämnade en karriär i storstaden för något hon trodde på. De plockar örter och annat för att både torka och tillverka olika preparat och blandningar som de säljer online. Jag var med på en kurs där vi både tillverkade lite olika hudvårdsprodukter men även tillagade en fantastiskt god sallad av det vi plockat på deras ägor. Några timmar här är både inspirerande, lärorikt och fantastiskt roligt! De talar även engelska så det var enkelt att kommunicera.

Mer info hittar du här https://kaszubskieziola.pl/

Här ska det tillverkas en massa spännande naturliga hudprodukter.

Fler resetips, recept och mycket annat hittar du på min blogg: https://fabfoodieswede.com/

Hej, tack för att du läste! /Malin